Бомбино

Категория: Малки концерти

Начало: 23 май 2024 - 21:00

Град: София

Място: Бар Singles

Цена: 40 / 45 лв

Организатор: Аларма Пънк Джаз

Билети: ТУК

„Туарегският Джими Хендрикс“ от Нигер и групата му ще представят смесена електро-акустична програма в Зала „Сингълс“ на НДК в две поредни вечери (22 и 23 май)

Концерт 1 – 22 май (сряда) – 21:00ч. – клуб „Сингълс“ (НДК, вход А4)

Концерт 2 – 23 май (четвъртък) – 21:00ч. – клуб „Сингълс“ (НДК, вход А4)

След фурора си на голяма клубна сцена у нас в началото на миналия ноември „туарегският Джими Хендрикс“ Бомбино реши да повтори и потрети с два концерта във формат „limited edition” за по 180 човека всеки – на 22 май (сряда) и на следващия ден – 23 май (четвъртък) в Зала „Сингълс“ на НДК (вход А4). Поканата, както и миналия път, идва от платформата за нова африканска музика „Афровизия“ и фестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР.

Омара „Бомбино“ Моктар е роден през 1980 в Тидене, на 80 км от Агадез, центъра на туарегската цивилизация в Нигер. С избухването на Туарегското въстание (в различни части на Мали и Нигер с цел отвоюване на автономия) от 1990 семейството му бяга в Алжир. Електрическата китара открива в тинейджърските си години в Алжир и Либия, учейки се от видеозаписи на Джими Хендрикс и Марк Нопфлър. През 1997 се завръща в Агадез. Само десетилетие по-късно за първи път бива издадена негова музика под името Group Bombino – в концертен албум от серията Guitars From Agadez на сиатълския лейбъл Subleme Frequencies. Точно тогава обаче, през 2007, избухват нови туарегски бунтове в Нигер, на които държавата отговаря със серия от брутални репресии. Електрическата китара бива забранена за туарегската общност, тъй като централната власт вижда в нея символ на бунта. Двама от тогавашните членове на групата на Бомбино са екзекутирани, а той самият успява да се спаси в Буркина Фасо. Tам се присъединява към групата Tidawt, също изгнаници от Нигер, с които е поканен за първи път и в САЩ като част от фестивал, посветен на туарегската култура. Американският саксофонист Тим Райс пък го кани за специален проект, с музика на „Ролинг Стоунс“, като накрая Бомбино свири заедно с Кийт Ричардс и Чарли Уотс.

„Не виждам китарата като пушка, а като чук, с който да съградя дом за туарегския народ“ – Бомбино

В Буркина Фасо Бомбино среща и филмовия продуцент Рон Уаймън, който му помага да направи добри записи на музиката си. През 2010г. след утихването на конфликта и помирението между враждуващите страни, той се завръща в Нигер, където изнася концерт в пустинята пред над хиляда души, документиран във филма Agadez, the Music and the Rebellion.

Дан Ауербах от The Black Keys продуцира албума му Nomad (2013) (https://bombino.bandcamp.com/album/nomad), издаден от Nonesuch Records. Междувременно военното напрежение в северната част на Мали ескалира и пътищата на Бомбино и на Tinariwen се пресичат за поредица от концерти в Париж, с които те обръщат вниманието на света към проблемите на туарегите в Северна Африка.

Следва американско турне, съвместни концерти с Робърт Плант, Гогол Бордело и Амаду & Мариам, a шестият му студиен албум Deran (2018) (https://bombino.bandcamp.com/album/deran), записан в студио, собственост на краля на Мароко, е номиниран за „Грами“ в секцията „Най-добър уълрд мюзик албум“.

В София Бомбино идва в класическо „афро-Джими Хендрикс трио“ – с музикантите си Кори Уилхелм (барабани и перкусии, САЩ) и Юба Диа (бас, Мавритания) + втори китарист: Кауисан Мохамед Алхасан. Музиката, която ще свирят, е от най-новия им албум Sahel (2023) (https://bombino.bandcamp.com/album/sahel), като в програмата и на 22 май, и на следващия ден – 23 май, ще има както бесен пустинен рокенрол като през ноември миналата година в София, така и песни за акустична китара, калабаш и джембе като в най-новото участие на групата в сешъните на KEXP.

Концертите са посветени и на Деня на Африка, който се пада в същата седмица (25 май, събота) и ще бъде отбелязан със специално събитие (https://www.facebook.com/events/1402793414455527) пак там – в Зала „Сингълс“ на НДК, а подаръкът за публиката е, че и трите вечери (22, 23 и 25 май) по трима от присъстващите ще спечелят билет за следващия голям африкански концерт на „Аларма Пънк Джаз“, а именно – този на Вийо Фарка Туре (https://epaygo.bg/3263238358), сина на краля на западноафриканския блус, на 2 юни в Голямата зала на клуб *Mixtape 5* (https://www.facebook.com/events/379827504523505). Там пък ще бъде обявена официално и есенната африканска програма на „Аларма“.

FACEBOOK-събитие за сряда, 22 май: https://www.facebook.com/events/326329070209016

FACEBOOK-събитие за четвъртък, 23 май: https://www.facebook.com/events/738591171462595

БИЛЕТИ и за двата концерта има онлайн в EpayGo и физически на EasyPay. В момента цената е 40 лв. На входа преди всеки от концертите (в случай, че има останали), цената ще е 45 лв.

Линк за БИЛЕТИ (22 май): https://epaygo.bg/2995940307

Линк за БИЛЕТИ (23 май): https://epaygo.bg/1121592636


В началото