Ozric Tentacles

Категория: Малки концерти

Начало: 18 апр. 2024 - 00:00

Град: София

Място: Бар Singles

Цена: 40 лв

Организатор: Wrong Fest

Билети: ТУК

Една от най – емблематичните британски прогресив спейс рок / сайкъделик групи се завръща в България през 2024 година по покана на Wrong Fest. Вторият концерт на Ед Уин и компания ще се състои на 18 април в Bar Singles, а Early Bird билети на цена от 40 лева са в продажба в мрежата на Epay.Go.

Ozric Tentacles е psychedelic / space rock / ambient / trance формация от Съмърсет, Англия, чието начало започва в далечната 1983г с 6-часова вечерна джем импровизация на сцената на свободния фестивал Stonehenge. Според Ед Уин, който е и едиснтвеният останал оригинален член на групата, „Ozric“ е древното име за „Свещенна Енергия„, а „Tentacles“ (пипала) е „просто глупава дума, която реших да сложа накрая”.

Mузиката им е намерилa своя път към сърцата на хипита, електронни музикални ентусиасти, метълисти, PSY-транс маниаци, прогресив фанатици, та дори и на откачалки, които са станали жертви на отвличания от извънземни. Естествено, възможно е и да има няколко нормални човека в този списък.

Ozric Tentacles имат зад гърба си 17 студийни албума и още толкова компилации, EP-та и албуми на живо, като са продали повече от милион копия, без подкрепата на  голям лейбъл. Дори обратното – бягат от това, създавайки малка звукозапизна компания, за да не ограничават музиката си, както правят големите. Групата е привлякла вниманието на феновете със своя стил, уникални изпълнения на живо, използващи мощта на синтезатори, китари и семплери, както и аудиовизуални ефекти, интегрирани светлини и проекторни цветни и психаделични визии.

Музиката на Ozric Tentacles е силно повлияна от Steve Hillage и GONG, но те успяват да създадат, съхранят и шлифоват свой стил чрез комплексни аранжиментите и философия. Усещат се силно елементите на funk и jazz fusion-а, прогресив рока, dub / reggae, както и амбиент и всичко това е преплетено с електронни елементи, PSY-trance и техно. Бандата е призната като една от най -влиятелните за фестивалната сцена и култура в Обединеното Кралство и тяхното развитие е тясно свързано с участията им на Glastonbury Festival.

След първия си концерт в България в Club Mixtape 5 през 2016-a година, Ozric Tentacles направиха тригодишна пауза, като Ед Уин се фокусира върху Nodens Ictus, негов електронен страничен проект. Ед се завърна към работатати си с Ozrics през 2019 г., а техният 16-ти студиен албум, Space for the Earth, излезе през 2020 г.

През 2021 г. и началото на 2022 г. Ед и Сайлъс Уин направиха турне като Ozric Tentacles Electronic, впускайки се в съвместно пътуване из Обединеното кралство с друга космическа рок група GONG през есента на 2022 г.

Ozric Tentacles издадоха своя 17-ти студиен албум, Lotus Unfolding, през октомври 2023 г. и в годината на своята 40-та годишнина отново са готови за турне като пълнокръвна група на живо.

Ozric Tentacles са:

Ед Уин: китари / клавишни
Сайлъс Уин: клавишни
Вини Шилито: бас
Пат Гарви: барабани
Саския Максуел: флейта
Пол Ханкин: перкусии


В началото