Popečitelji

Категория: Малки концерти

Начало: 4 май 2017 - 20:00

Град: София

Място: клуб Mixtape 5

Цена: 12 лв

Организатор:

Билети: ТУК

Сръбската алтърнатив рок група Popečitelji ще гостува за пръв път в България на 4-и май. Концертът ще е в столичния клуб „Mixtape 5“ от 20:00, а билети на цена 12 лева ще се продават на място. Съпорт на западните ни съседи ще бъде българската прогресив рок група Future Was Perfect, за която това ще е първо излизане пред публика, след като дебютният им едноименен албум се появи през декември.

Popečitelji са пауър-трио от Крагуевац, което свири интересна смесица от различни стилове и жанрове като алтърнатив рок, фънк, пънк, екстремно мелодичен хардкор в съчетание с балкански етно-мотиви. В ядрото на бандата са братята Саша и Горан Фурунович, чиито корени са от косовския град Прищина. Двамата се изявяват и в проекта Fitnes, в който дават израз на своята страст към прогресив рока. В София крагуевчани ще изпълнят композиции от трите си досегашни албума, последният от които („Sijalica“) излезе през 2013 г. Popečitelji са добре познати в ъндърграунд средите и на Австрия, Белгия, Италия, Франция, Полша и страните от бивша Югославия, където са изнасяли концерти през годините.

Future Was Perfect са съвсем млада банда и светлина в тунела на българския прогресив рок, доколкото го има. Групата е основана от Христо Пенев и Росен Захариев, които преди това свирят заедно в стоунър формацията Balkhara. Дебютът им съдържа пет продължителни, изцяло инструментални прог композиции в стилистиката на класическия 70-тарски прогресив, но с множество модерни влияния като пост-метъл, както и стилно вплетени джаз елементи и фолк ритмики, като всичко е подплатено със солиден звук, изпипан до най-малкия детайл. Парчето им „Traces Unknown“ беше избрано за „Песен на месец март“ в авторитетното списание за прог музика Prog Sphere.

 

На следващия ден, 5 май, петък, Popečitelji пътуват за Ловеч, където ще забият в местния клуб „Версай“. Купонът там започва в 22:00, а входът ще струва 5 лева.

 

Концертите на Popečitelji в София и Ловеч са по инициатива на новото сдружение за популяризиране на съвременната балканска култура Balkans – Ways to Friendship (www.balkans.wtf), което започна активната си дейност в края на миналата година с концерти на сръбския джаз квартет NaissBlue в софийското Студио 5 и на родната рок група Ювиги в Ниш. Сдружението е основано от петима приятели от различни градове и цели да запознае родната публика с богатата, но почти непозната модерна музикална сцена на Балканите, като по този начин прокара и нови пътища към приятелството между балканските народи и култури. В дългосрочните им планове влизат и събития от всички сфери на изкуството, като литература, кино, изобразително изкуство и театър.


В началото