Operation: Mindcrime

Категория: Малки концерти

Начало: 17 Ное. 2015 - 20:00

Град: София

Място: Sofia Live Club

Цена: 40 / 50 лв

Организатор: SME

Билети: ТУК

17 ноември

вторник

20:00 ч.

Помните ли? По онова време, в изглеждащия сега далечен като друга галактика край на 80-те години, почти всеки интелигентен метъл фен харесваше „Куинсрайк“. Или най-малкото беше заинтригуван от тях. В морето от твърди банди те бяха нещо ярко и различно, звучаха сложно, но увлекателно, а концептуалните идеи на албумите им бяха съизмерими с величия като „Пинк Флойд“ и „Ху“. Виртуозността на Крис Де Гармо и мощният, епичен вокал на Джеф Тейт водеха напред една метална машина, която не само рушеше жанровите граници, но… и се продаваше отлично. Култовият албум Operation: Mindcrime (1988) отвори вратата, а последвалият Empire (1990) продаде 3 милиона копия и качи бандата от Сиатъл до статута на хедлайнъри по най-големите зали и стадиони.

operation mindcrime 2015bandСега, десетилетия по-късно, гласът и основният идеен генератор на „Куинсрайк“ Джеф Тейт идва за пръв път в София, зареден с чисто нова амбиция и свежа доза вдъхновение.

Горчивата раздяла с групата през 2012 г. е зад гърба му (останалите членове го „уволниха“ и получиха по съдебен път името, докато той получи пълни права върху албума Operation: Mindcrime, както е името и на соловата му банда), а The Key, дебютният албум на новата му формация, излиза на 18 септември 2015 г. Така че българските фенове ще са едни от първите в света, които ще чуят новите парчета!

След 30 години, 13 албума и над 25 милиона продадени копия с „Куинсрайк“ Джеф Тейт вероятно няма за какво да съжалява в своята кариера и житейски избор. Но като всеки енергичен, креативен човек, той мисли само в една посока – бъдещето. Без, разбира се, да загърбва обичаните от мнозина стари парчета на „Куинсрайк“, които ще прозвучат и в зала „Христо Ботев“.

The Key е планиран като първа част от нова епична трилогия, която ще продължи традициите и стила му като вокалист и композитор, но и ще изненадва с нови неща.

“Музикално, албумът е голямо приключение. – разказва Джеф – В него има разпознаваеми елементи, но и свежи, вълнуващи нови посоки. Аз съм фен на стария прогресив, а в него, както знаете, няма правила. Тази свобода е страхотна. Стилово, саундът е нещо като „шведска маса“ – тежки китари, яки барабани, сложна концепция, много преходи в настроение и тоналност, нови китарни звуци, много динамика…“

Тайфата приятели и музиканти, свирили заедно с Джеф в The Key, разбира се, са от топ равнище: басисти като Дейф Елефсън от „Мегадет“ и Джон Мойър от „Дистърбд“, барабаниста Саймън Райт от „Ей Си/Ди Си“, китариста Кели Грей и доста други.

Запазен е и типичният за Тейт фокус върху важни социални теми, няколкото сюжетни линии, смислените текстове. Той описва атмосферата му още като „театрална и кинематографична“. Нещо като пъзел за метъл фенове със сиво вещество.

Тейт настоява само на едно – че Operation: Mindcrime НЕ е група, а „музикален проект“ на единомислещи, обединени в името на обща цел. Музикалното му верую пък напълно отговаря на комплексния, многослоен прогресив метъл, който прави. „Музиката е лично пътуване и можеш да композираш само за нещата, които те вълнуват. Това е страстта – много е трудно, но тя е най-важната човешка емоция. Не знам дали мога да докосна всекиго, но музиката ми търси пресечната точка между моята и вашата страст.

Обичам да пея на живо, пред публика, с която мислим еднакво, търсейки този момент на емоционална среща…“

Крайният резултат, казват критиците, ще бъде „свят от идеи и вдъхновение, в който Тейт предлага на слушателите да се гмурнат“.

А това не е нещо, което можеш да чуеш и изпиташ всеки ден. Затова си запазете датата. Ще бъде една незабравима вечер в Студентски град.

Музикантите, с които Джеф Тейт идва в София – “не група, а музикален проект на единомишленици.”

Албумът The Key, който ще бъде представен в София точно месец след излизането си!

Искаме да информираме всички фенове, че очакваният с голям интерес лайф на певеца на „Куинсрайк“ Джеф Тейт и новата му банда Operation: Mindcrime ще се състои не в зала „Христо Ботев“, а в популярния Sofia Live Club на същата дата и от същия час – 17 ноември, вторник, 20:00 ч.

Мениджмънтът на групата, а и самият Джеф са предпочели музикалния клуб заради доброто озвучаване и по-уютната клубна атмосфера, в която искат да представят чисто новия си концептуален албум „The Key”, излязъл едва преди няколко седмици, както и целия култов албум “Operation: Mindcrime”. Така феновете на прогресив метъла, които успеят да се сдобият с билети, ще чуят и видят Джеф и бандата му съвсем отблизо в един уникален клубен гиг, с още горещ нов албум, наред с всички хитове на „Куинсрайк“! Побързайте, местата са ограничени.

Всички закупени билети важат без презаверка.

Билетите за концерта на OPERATION: MINDCRIME са на цена 40 лева до 10 ноември. В последната седмица (11 – 17 ноември) те ще са на цена 50 лева. Билетите могат да бъдат закупени от всички каси на Тикетпро в страната, както и онлайн на www.ticketpro.bg

от Милко СТОЯНОВ

MUSIC JAM PRESENTS са поредица от концерти, с които най-новият и най-голям музикален клуб в София, MUSIC JAM, иска да подгрее феновете за грандиозното си отваряне съвсем скоро. Подборът на артистите демонстрира богатата палитра, която ще сервира и клубът – от хард рок и метъл, през блус, поп, джаз, до денс, техно, соул, хип-хоп… и всичко по средата! В клуб MUSIC JAM няма да звучи само един вид музика и… вие знаете коя е тя.


В началото