Joanne Shaw Taylor

Категория: Малки концерти

Начало: 2 май 2011 - 20:30

Град: София

Място: Sofia Live Club

Цена: 25 лв

Организатор: Sofia Blues Meeting

Билети: ТУК

JOANNE SHAW TAYLOR /АНГЛИЯ /
СПЕЦИАЛЕН ГОСТ НА SOFIA BLUES MEETING – vol.3

Третото издание на SOFIA BLUES MEETING  поставя акцента си  върху по-съвременната форма на „дяволската музика” а именно блус-рока и ще предложи  нещо наистина изключително – среща с невероятната китаристка  ДЖОАН ШО ТЕЙЛЪР (Joanne Shaw Taylor) !
Въпреки младостта си русокосата красавица от Бирмингам вече е обявена за „Кралица на блус-китарата”. А през миналата 2010 година спечели две престижни награди – “The best blues female vocal 2010 in UK”  и тази за най-добър дебютен  албум  (“White Sugar”) на световните награди “Blues Music Awards 2010”
Джоан Шо Тейлор започва да свири на китара на 8 години а решението си да се посвети на блуса взема на 12 годишна възраст когато чува невероятния саунд на Fender Telecaster- китарата на блус-виртуоза Алберт Колинс (Albert Colins) и скоро след това е запленена от мощта и чувствеността на същата тази китара но в ръцете на незабравимата легенда на Тексас-блус и рока Стиви Рей Вон (Stеvie Ray Vaughan).  Така младата китаристка попада под магията на блуса и тази магия ще се засили още повече след като открие за себе си и Джими Хендрикс.
Когато е само на 16 години Джоан е открита за  голямата сцена от самият Дейв Стюърт (Dave Stewart)  – фамозният партньор на Ани Ленъкс в “Eurythmics”, известен с пристрастията си към блус- и джаз-музиката. Той си спомня: „Аз съм свирил с всякакъв тип блус-музиканти по целия свят, аз дори заснех филма “Deep Blues” заради което отидох в щата Мисисипи и записвах с легендарни блус артисти като R.L. Burnside и  Jesse-Mae Hemphill. Но миналата година чух нещо за което дори не съм си и помислял – британско бяло момиче, което свиреше блус-китара толкова проникновено, че чак косите ми се изправиха!” И през 2002 година идва поканата към младата китаристка да придружи Дейв Стюърт на европейското турне на основаната от него супер група “D.U.B”. И след този обещаващ старт следват редица изяви по клубове в родния Бирмингам и  Англия, фестивали по целия свят, осъществява се и едно и невероятно турне в Америка съвместно с китарния виртуоз Ерик Сардинас (гост на 1-то издание на Sofia Blues Meeting).
През 2009 година Джоан Шо Тейлър издава дебютния си албум  “White Sugar”а през 2010 нейният втори албум  “Diamonds in The Dirt” отново предизвиква възхищение в музикалните среди. В него много умело и непосредствено се съчетават мощта и силата на Стиви Рей Вон и Джими Хендрикс с дълбочината блуса от Делтата на Мисисипи.
Джоан казва за себе си: „Веднага след като чух Алберт Колинс и Стиви Рей Вон аз вече знаех какво ще правя по-нататък в моя живот. Блусът никога не е бил хоби за мен а начин на живот. И аз съм се посветила на него”.
Българското участие в третото издание на SOFIA BLUES MEETING ще започне с    “LITТLE BIG BAND”. Групата официално е основана през 1994 г в Пловдив и e известна
с енергичния си рок-блус стил. Участвали са като подгряваща банда в  знаменателните концерти в София на Джими Пейдж и Робърт Плант, Рони Джеймз Дио и Гери Мур.
Участие и подкрепа на SOFIA BLUES MEETING ще има и от Васко Кръпката & Кръпка Блус Бенд
Медийни партньори на SOFIA BLUES MEETING са радио „Z-Rock”  и радио „Jazz FM”.


В началото