Grant Hart, We Singing Colors и ESC Life

Категория: Малки концерти

Начало: 19 Окт. 2014 - 19:00

Град: София

Място: клуб Mixtape 5

Цена: 15 / 20 / 25 лв

Организатор: Indioteque

Билети: ТУК

„Не сме измислили нищо ново, Hüsker Dü направиха всичко преди нас“ (Крис Новоселич, Nirvana)

На 19 октомври Грант Харт, бивш барабанист на една от най-влиятелните американски ъндърграунд групи Hüsker Dü и сега успешен соло изпълнител, ще бъде на сцената на *MIXTAPE 5* (B-side). Събитието се организира платформата Indioteque, а присъствието на младите балкански групи We Singing Colors и ESC Life прави от вечерта своеобразна среща на различните поколения на алтернативния рок.

Първото гостуване на Грант Харт в България е част от европейското турне към миналогодишния пети соло албум The Argument, напомнящ за рока от 60-те години, издаден от Domino Records, вдъхновен от епичната поема “Изгубеният рай” на Джон Милтън и посветен на един от най-провокативните писатели на XX век – Уилям Бъроуз, негов приятел през 80-те.

Но както Pitchfork уточнява в позитивно ревю за проекта (8/10) – образование в сферата на литературата не е нужно, за да усетите музиката на Грант Харт, а „въпреки невероятното жанрово разнообразие, стилът на Грант Харт е невъзможно да бъде сбъркан“. Сп. NME намира асоциации с Дейвид Боуи и пише, че „човешката трагедия никога не е звучала толкова драматично“.

Грант Харт е съосновател на съществувалите между 1979 – 1988 г. Hüsker Dü, започнали като водещо име на хардкор сцената и преминали към алтернативния рок в по-късния етап от кариерата си. Те са сред първите американски алтернативни групи, които успяват да излязат от ъндърграунда и да постигнат широк успех. Сред артистите, на които са повлияли, са Pixies и Foo Fighters, които записват кавър на Never Talking To You Again, а Дейв Грол посочва Zen Arcade (1984) като един от най-недооценените албуми в история на американския рок. Кавъри са правили още Райън Адамс, Green Day, Pink Turns Blue.

Преди Грант Харт, на сцената на клуба ще бъдат две млади чуждестранни групи. ESC Life от Загреб – наскоро сформирана, но съставена от култови за хърватския ъндърграунд музиканти пост-пънк група. Членовете на ESC Life също така ще свирят редом на Грант Харт по време на изпълнението му.

Вечерта се допълва от We Singing Colors, инди-поп трио от Букурещ, чийто вокалист Андрей Хатеган е част и от The Amsterdams, една от най-известните алтърнатив рок групи в Румъния.

Билети може да откриете онлайн в системата на Ticketlogic (http://www.ticketlogic.bg/) на цени 15 лв. (първите 30 билета), 20 лв., 25 лв. (в деня на събитието). Тиражът им е ограничен, поради което препоръчваме предварителното им закупуване.

Начало на концерта: 19 ч..

Проектът Indioteque е създаден през 2008 г. с целта да реализира това, което липсва в клубния живот в България: dj партита, които да се превърнат в традиция и да са ориентирани към алтернативните и инди жанрове в цялата им стилова широта. Наред с десетки партита, до момента тримата диджеи са участвали в реализирането на концерти на на редица чуждестранни групи в жанровете на пост-рока, пост-пънка и нойз/инди рока: Repetitor (Сърбия), Jude The Obscure (Германия), Bernays Propaganda (Македония), No Age (САЩ), Handsome Furs (Канада), Jeniferever (Швеция), Sister Gracie (Великобритания), Dirty Beaches (Канада), Моли Нилшон (Швеция), A Place To Bury Strangers (САЩ), No Joy (Канада), My Empty Phantom (САЩ).

За повече информация:
www.indioteque.com
www.twitter.com/indioteque
https://www.facebook.com/Indioteque
www.mixcloud.com/indioteque

Страница на събитието: https://www.facebook.com/events/369928536492376/


В началото