Windhand

Категория: Малки концерти

Начало: 7 апр. 2014 - 20:00

Град: София

Място: клуб Mixtape 5

Цена: 20 / 25 лв

Организатор: Rawk’n'Roll

Билети: ТУК

Класически дуум на родна земя за десетата година на колегите от Rawk’n’Roll.

В третото и последно от поредицата събития по повод своята десета годишнина, уебзинът Rawk’n’Roll – the ‘pass-me-that-bottle’ webzine  казва тежката си doom-a и кани за концерт в България една от най-актуалните в момента дуум банди: американците Windhand. Петорката е в списъка с артисти на Relapse Records и ще забие на 7 април в B-Side на клуб Mixtape 5.

Създадени през 2008 в Ричмънд, Вирджиния (дом на банди като Alabama Thunderpussy, Cough, GWAR, Pig Destroyer), Windhand са от новото поколение тежки групи, комбиниращи класически дуум със стоунър звучене, постигайки психиделична амалгама от звуци, хипнотизираща със своята мелодичност и не отстъпваща в своята твърдост. Ако се почувствахте объркани, може би определението на издателите от Relapse ще ви насочи повече: „Transcendental, monolithic doom that is as catchy as it is heavy!“. Изненадващи с чисти женски вокали в лицето на Dorthia Cottrell, и мачкащи с двоен китарен звук, парчетата на Windhand са се превърнали в неоспорими дуум класики за всички, които обичат стила и робуват на Негово Величество Рифът. Макар само с два дългосвирещи албума зад гърба си – едноименния дебют и излезлия през минлата година „Soma“, името на групата е станало синоним на „heavy“, в което ще можем да се убедим със собствените си уши на седми април. След София, бандата продължава с европейското си турне, включващо изява на някои от най-големите ъндърграунд фестивали като Roadburn в Холандия и Heavy Days In Doomtown в Дания.

Концертът ще открият софийските мракобесници Upyr, които още със стъпването си на сцена предизвикаха размествания в родния ъндърграунд.  Мрачните, бавни и тежки пиеси от дебютното демо на групата „Аltars/Tunnels“, предизвикаха серия от възторжени ревюта не само в българските, но и в редица чуждестранни специализирани издания.

Билети за концерта могат да се намерят в мрежата на Eventim на цена от 20 лева на предварителна продажба и 25 лева в деня на концерта и на входа на клуба.

От Upyr ни подаряват и запис от изпълнението си като съпорт на концерта на Kylesa на 11 февруари, който е и първи официален бутлег на групата. За даунлоуд отидете на този линк и въведете цена 0, за да свалите безплатно файла. Видео към песента „Before the Altars of Necrotic Karma“ от същото шоу можете да видите тук. На концерта с Windhand, на сцената с Upyr ще дебютира и новият китарист на родната шайка – Делян Караиванов, познат ни още и от Center и Murder Of Crows.

„С лайва на Sigiriya на 22 март, концерта на Ufomammut на 31-ви и този класически doom гиг на Windhand, успяваме да покрием пълния спектър от стилове, които ни вълнуват и които пълнят със съдържание сайта“ – споделят от rawknroll.net. Също така, казват да сме нащрек за още концерти, за които в момента текат финални разговори. Имена не се споменават, но твърдят, че няма да останем разочаровани. Всички подробности можете да следите на уебсайта ни, както и във Facebook страницата на Rawk’n’Roll на адрес: https://www.facebook.com/rawknroll.net

Събитието във Facebook

Windhand във Facebook


В началото