МАША „SCREAM“ – обединителката на славяните

Masha SCREAM (Arkona)

Masha SCREAM (Arkona)

Звучи ви прекалено? Не, не мисля. Присъствала съм на достатъчно концерти в клуб Mixtape 5, но толкова взривен като тази вечер, този клуб не съм го виждала… и чувала. Дребничката Маша, на чиято вокална техника би завидял всеки уважаващ себе си black вокал ни приветства с: „Мы вас приветствуем, братья славяне!“ и на паган вакханалията бе поставено началото. На сцената излизат четирима богатири в типични руски рубашки и кожени панталони, но въоръжени не с мечове, а с музикални инструменти и готови не да се бият с Кошчей Безсмертны, а да ни отвлекат в един приказен свят, в далечни, мистични времена, когато Слънцето е било Бог. Маша е наметната с кожа от животно и тук се замислям. Както стана някак актуално да съдят изпълнители от екстремната сцена за щяло и нещяло, как още някоя организация за защита на животните не е предявила иск към нея за насилие над беззащитни животни. Но тези ми екзистенциални мисли бързо ме напускат, защото братушките забиват първата композиция. Това е химнът„Явь“, а енергията на Маша е толкова заразителна, че се предава и на нас и май до края на вечерта не ми остава много време за други „мъдри“ мисли. Чуваме интрото на „От сердца к небу“, а Vladimir „Wolf“ Reshetnikov точно както Пан, свирейки на своята флейта е повличал вакханките след себе си, така и той първо ни омайва с вълшебни звуци, а след това ни повлича в безумието на едно забавление сякаш слязло от Авентинския хълм.

Но да, малко сякаш започнах от средата… виновни за това са емоциите, които все още ме държат. На 06.06.2014г столичният клуб Mixtape 5 приюти две еретични групи – родните Shambless, които ни отведоха в приказния свят на елфите и руските Аркона, възхваляващи величавото паган минало на славяните.

След като са преодолели трудностите около намирането на нов клавирист, Shambless са пред нас в цялата си сила и величие. Още с първите тактове ни отвличат из дебрите на вълшебния Лотлориен. Завладява ни чувството, че сме понесени върху крилете на огромни гарвани и усещането за свобода, което музиката им ни внушава, е като дихание. Красота, мелодия и щипка black злоба и мистика. След интрото последваха още шест композиции, сред които„Anon Ethelen“, „Ion In Erain“, „Am Meleth Din“. Феновете постоянно скандират „Още!“ и не им се иска да ги пуснат да си отидат от сцената. След фентъзи разходката сме не просто подгряти за хедлайнерите, а направо сме готови да се хвърлим в епична битка на живот и смърт с всеки изпречил ни се анти-герой, изпълзял от Долната земя.

Vladimir „Wolf“ Reshetnikov (Arkona)

Vladimir „Wolf“

Е, начлото на сета на Аркона вече го знаете. След „От сердца к небу“ следва друга емблематична за групата композиция „Гой Роде, Гой!“ и дружно се молим на Боговете да ни дарят със смелост:„Взор к богам до небес воздымается…“  Когато зазвучава „Славься Русь“, Маша грабва колдруна, който до момента лежи на сцената, а тътенът от ударите му се слива с пулса ни. И неусетно се пренесох в онези времена, когато нашите прадеди са молели Даждбог за по-добра реколта, прекланяли са се пред мощта на Перун и са благоговеели пред волята на Морена. Времена, в които Стихиите са управлявали живота на хората, а те са били неразделна брънка от голямата хармония на Природата. Аркона обаче умело ни превеждат през мъглата на вековете, и композициите след„Сквозь туман веков“ са адаптация на руски фолклор в екстремна форма. „Ярило“ определено ни внушава защо сме там. За една дива езическа забава, лишена от правила и задръжки, още повече, че самият персонаж на Ярило и празненствата в негова чест са идентични със старинните култове за посрещането на пролетта и новото Слъце. И са се провеждали с буйни празненства и угощения. Остатък от култа към Ярило има дори днес в някои части на Северозападна България.

Arkona setlist

Arkona setlist

И след леко „научното“ отклонение идваме към края на нашия разказ. Бисът и последна композиция за вечерта е„Купала И Кострома“, която окончателно изцежда останалите в нас сили. И ако не искахме да пуснем Shambless да си отидат, то раздялата с нашите славянски братя е още по-трудна. Група фенове се въоръжихме с търпение и ги причакахме докато си тръгваха с куфари и реквизит в ръце. Въпреки огромната умора, която се четеше по лицата им, не отказаха на никого снимка и автограф.

И макар съвсем в края – огромно благодаря на Live & Loud за страхотните концерти, които организира!

 

ГАЛЕРИЯ
Arkona
Arkona
63 снимки
Shambless
Shambless
35 снимки
Fans
Fans
14 снимки

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото