Пиейки дълбоко от кладенеца на блек метъла от втората вълна на 90-те, PESTILENT HEX са едни от малкото настоящи изпълнители, които великолепно интегрират симфонични елементи в суровия си звук. В „The Ashen Abhorrence“ финландската група представя шест завладяващи химна на мрака, характеризиращи се с продължителни писъци, ужасяващи, наслоени клавишни и хипнотични рифове. Малко преди официалното му излизане, Debemur Morti Productions в сътрудничество с YouTube канала на Black Metal Promotion предоставят пълен стрийм на дебютния албум на PESTILENT HEX. Можете да го чуете по-долу.

„The Ashen Abhorrence“ е структуриран в музикални глави, като по този начин следва специфична динамика и поток. Вокалистът и текстописец M. Malignant уточнява:

„Списъкът с песни е, по съвпадение или по чиста интуиция, точно в същия ред, в който песните бяха написани хронологично. Същото може да се каже и за текстовете. Не е много често срещан или може би дори практичен начин за писане на нещо, но за този албум всичко сякаш вървеше по този начин. Първата песен ни насочи психически към определена траектория и след това просто оставихме историята да се разгърне, като последната песен беше донякъде обобщение и заключение на цялото музикално пътуване.

Албумът е концептуален със сюжет, който минава през всяка песен. Отначало текстовете и музиката бяха разработени поотделно, но по-късно в някои от нас имаше колебания за разказа на албума. Формата и стилът на музиката силно повлияха на стила на текстовете, тъй като те трябва да вървят ръка за ръка – с това имам предвид избора на думи и вида на използвания език, изобразяващи (или „рисуващи“) определен визуален образ и пейзаж който отговаря на звука. Историята, която исках да разкажа, беше там от 2015 г., тъй като се основава на определени събития. Но ми отне години, за да го напиша в правилния контекст и по начин, който чувствах, че е подходящ за мен, и PESTILENT HEX се оказа идеалният канал за това.“

Зловещото величие и зловещата атмосфера на албума се подчертават още повече от обложката. Картината е дигитално създадена от самия музикант L. Loathe. Той коментира:

„Имах силна визия за това какво искам да свържа с обложката, но се затруднявах малко с композицията и някои концептуални детайли – какъв би бил идеалният баланс между „прекомерно обяснение“ и твърде абстрактно и извън него. Основните теми се въртят около текстовете с допълнителен акцент върху времето (или по-точно безвремието), мястото и как това е субективно преживяване в зависимост от различни фактори.

Преминах към дигитално рисуване преди няколко години, тъй като става все по-реалистично с това как ще се държат четките и цветните потоци и т.н. Преди съм използвал маслени бои и макар отчасти да ми се иска да мога да ги използвам отново, нямам подходящо място, нито време за това.“

Дебютът на PESTILENT HEX ще бъде издаден на CD, винил и дигитално на 8 юли. Предварителни поръчки на албума и дизайн на тениска (мъже/жени) вече са възможни чрез магазините на лейбъла в ЕС, и Bandcamp.