Жителите на Литва са подали жалба срещу реклами на IRON MAIDEN

eddie

Става въпрос за рекламни плакати и билбордове, които рекламират концерта на британците в Литва. Местният портал Delfi съобщава, че властите на Литва са изискали от организаторите на концерта на IRON MAIDEN да премахнат рекламите за шоуто. Както се оказало с жалби са се обърнали жители на Вилнюс и Каунас, заявявайки, че разпространените промо материали плашат децата.

По думите на представител на промоутъра за Литва Live Nation Lietuva – адвокатът Миндаугас Паукште, те са получили известие от литовската Служба на инспектората по журналистическа етика с указания да прекратят рекламата на събитието. „Получихме писмо, че трябва да спрем рекламата, тъй като тя плаши децата. В този момент ние мислим как да постъпим, но въпреки всичко ще сме принудени да свалим плакатите.“ – е съобщил на журналистите Паукште.

Представител на организацията е подчертал, че тази забрана го удивлява, тъй като рекламата на IRON MAIDEN е в рамките на турнето в подкрепа на последния албум на групата „The Book Of Souls“ и е еднаква за целия свят, а към музикантите по-рано подобни претенции не са били отправяни.

Главата на литовската Служба на инспекторите по журналистическа етика Гражина Раманаускайте-Тюменевене, обръщайки се към организаторите на събитието е отбелязала, че получените от населението жалби са заставили ведомството да започне разследване във връзка с възможността да е нарушен Законът за защита на непълнолетни от негативна информация. „Изображението на реклама – чудовище, което държи в ръката си изтръгнато, обляно в кръв сърце – може да извика страх у непълнолетните до 14 години, а още повече у деца по-малки от 10 години.“ – отбелязва ръководителката на литовската Служба на инспектората по журналистическа етика.

За необходимостта да бъде премахната цялата реклама за концерта на IRON MAIDEN, службата е наредила на Администрацията по самоуправление на Вилнюс и Каунас, а също така и на компанията, занимаваща се в тези градове с рекламни билбордове. Информацията за решението е била предадена на Службата за защита правата на потребителите. Подчертава се, че промо материалите трябва да бъдат премахнати не само от публичните места, но и от Интернет сайтовете, продаващи билети за концерта.

Само да отбележим, че милият Eddie е талисман на IRON MAIDEN вече над 30 години. Изображението му се използва както за оформление на обложки на групата, така и във впечатляващи концертни инсталации, в които той „оживява“ пред публиката. Изображението му е даже на опашката на самолета на IRON MAIDEN.

 

Ако не участваха толкова много „глави“ щеше да е направо комична ситуацията…

  1. #1 написан от Varg (преди 2 години)

    Важният въпрос тук е кое налага iron maiden да си правят реклама на коцнерта ?

  2. #2 написан от Satania (преди 2 години)

    Имаш право. Може би при превода не използвах най-коректната дума, защото наистина не става въпрос за целенасочена рекламна кампания, а за нормалната информационна пропаганда, когато на някоя група и предстои концерт някъде. Въпроса е, че в бившата СССР, която уж беше по-демократична по време на „желязната завеса“ започват да се случват абсолютни свинства. Преди няколко дни и Tiamat са били изгонени от Грузия, защото текстовете им пропагандирали сатанизъм. Ха сега?!

  3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  4. Коментари за тази публикация
В началото