654024Магията на Финландия да дава на света най-изключителната музика отново е в сила. Страна на мистична природа, магически истории, Северно сияние, дълбики езера и снежни гори. Страна, която е дом както на едни от най-екстремните ъндърграунд банди, така и на едни от най-дорите melodic death/black групи. WOLFHEART несъмнено са една от тях. С четири албума  зад гърба си, WOLFHEART са сред онази вълна банди, които носят всичко най-важно за запазването и развитието на тежката музика към днешна дата.

През 2013, вече ветеранът Тuomas Saukkonen, записва и издава първия албум на WOLFHEART – “Winterborn” почти самостоятелно, с малко помощ от Mika Lammassaari (соло китара) в композициите. Чак през 2014 групата е сформирана в пълен състав с идването на басиста Lauri Silvomen и барабаниста Joonas Kauppinen. Така се появяват и “Shadowworld” (2015) и “Tyhjyys” (2017). “През тези години, WOLFHEART винаги са поддържали много високо ниво на креативност и наистина впечатляващо разнообразие в тяхната музика. Във всичките си абуми досега Wolfheart успяват да запазят невероятен баланс между блек метъл, скандинавски melodic death, страхотни мелодии и сложни аранжименти. Центрирани около определнието Winter metalWOLFHEART успяват майсторски да вплетат онзи специфичен суров и красив зимен нюанс в техните композиции, нюанс, който ги прави толкова добри за слушане.

WolfheartGroup2_PhotoCredit Mike Sirèn

Photo Credit: Mike Sirѐn

Още нещо много важно. Всички албуми на WOLFHEART  могат да бъдат квалифицирани като абсолютно аудиофилски (заради предишните занимания на Tuomas) Това най-вече важи за “Tyhjyys”. Чистотата за толкова плътен звук е изумителна. Сега това е валидно с пълна сила и за “Constellation of the Black Light”. Албумът излиза официално на 28 септември и съдържа 7 парчета, с обща дължина от 43 минути, с невероятна смесица от мелодии, много тежест и най-доброто от суровия Winter metal, без по никакъв начин да звучи като повторение на всичко досега създадено от групата. Откривaщото десетминутно “Everlastring Fall” e съчетание от атмосферик блек, много и епични мелодии и северно сияние. Следват синглите – ултра мощната “Breakwater”, която продължава линията на “Everlasting fall”, и “The Saw” – по-бавно (и тежко в този смисъл) парче в сравнение с останалите в албума.  “Forge in Fire” и “Defender” са абсолютно типични WOLFHEART парчета, със средно темпо, северен дух и клавирни оркестрации. “Warfare” e експлозивна, по-скоро в територията на symphonic black, но и с определено (отново) WOLFHEART ДНК, заради мелодичната и по-мечтателна средна част. “Constallation of the Blakc Light” завършва с “Valkirye“ – още едно мечтателно епично ледено парче, съчетало много melodic black/death и Winter metal.

Всъщност “Constellation of the Black Light” е невероятен! Майсторски композиран и изсвирен, с прецизен аудиофилски звук. Плътност, която създава много тежест и мощ.  Типичен за WOLFHEART, но още по-еволюирал от предишните техни издания. Албум, който носи в себе си всичко най-добро в тежката музика, с много душа, чувство, страст, студена мелодия и северна магия. Със сигурност “Constellation of the Black Light” един от най-добрите албуми за 2018.