Таря Турунен за пети път в България!

Датата бе 26.01.2012 г. и феновете на Tarja Turunen, които тръпнеха в очакване на концерта ѝ в зала Арена Армеец, научиха неприятната новина, че поради лошите зимни условия тя няма да може да пристигне в България. За радост на всички нас организаторите от Loud Concerts реагираха навреме и концертът не беше отменен, а отложен за следващата вечер.

Въпреки че зимната буря този път изигра лоша шега на финландската метъл кралица, на следващия ден всичко мина гладко, както и очаквахме. Малко след 20 ч. вратите на залата се отвориха широко, за да пропуснат всичките 2500 зрители. В 20:50 ч. на сцената излезе и единствената подгряваща банда за вечерта – Scala Mercalli. Въпреки предвидените 2 подгряващи банди за концерта на 26-и, при наложилото се отлагане на концерта с един ден, единствено те успяха да се доберат до залата в така усложнената пътна обстановка на Балканите. Групата, разбираемо или не дотам, бе приета със смесени чувства от публиката. Дали заради немалкото стилово различие с музиката на Tarja Turunen, или заради прекаленото раздаване на сцената от страна на фронтмена на бандата, не може да се каже със сигурност. След като тяхното енергично изпълнение приключи, започна подготовката за същинската част от концерта. Пред сцената беше спусната прозираща завеса с лика на Tarja към последния албум „What Lies Beneath“. И така, магията започна…

Подемайки с лирично интро, след малко, един по един, на сцената се качиха всички членове от бандата на Tarja. Тази година групата беше в състав : Mike Terrana (барабани), Max Lilja (чело), Christian Kretschmar на клавирите, китаристът Alex Scholpp и най-новия член на бандата – басистът Kevin Chown. Последна на сцената излезе и самата Tarja, която беше посрещната с бурни аплодисменти. Купонът в залата започна с Anteroom Of Death, като почти през цялото време на песента Tarja и групата ѝ бяха зад завесата, която падна доста ефектно в най-сюблимния момент от песента. Тя носеше ефектна коронка с рога и, както винаги, не пропусна да смени тоалета си на няколко пъти. След първото изпълнение Tarja поздрави радушно публиката и лично се извини за отлагането на концерта. След това купонът продължи с пълна сила, като съм сигурна, че феновете останаха доволни от подбраните парчета за концерта. Имаше както песни от последния ѝ албум, така и от My Winter Storm – „Lost Northern Star“, „I Walk Alone“, „Die Alive“.

Налице беше и акустично изпълнение, микс от някои от най-лиричните песни на Tarja – „Rivers Of Lust“, „Minor Heaven“, „Montanas de Silencio“, „Sing For Me“, „I Feel Immortal“. Не липсваше и енергичното и силно зареждащо дръм соло на Mike Terrana, на което публиката реагира с бурни овации.

От репертоара си с Nightwish тя изпълни само емблематичната Bless the Child, но за сметка на това имаше с какво да компенсира и да утоли музикалния глад на публиката. Приятната изненада на вечерта за феновете се оказа изпълнението на две нови парчета от предстоящия албум на Tarja – Into the Sun и Never Enough. Те бяха приети доста добре и със сигурност хората станаха поне още малко по-нетърпеливи за следващия албум на финландската дива. Интересен микс от кавъри представиха музикантите по време на своя бис, а именно приятна смесица между „Where Were You Last Night“ (A. Bagger), „Heaven Is a Place on Earth“ (B. Carlisle) и „Living On A Prayer“ на Bon Jovi.

В минутите преди последната песен за вечерта Tarja се отправи с новина към публиката, като заяви, че въпреки спекулациите за някакъв вид кариерна пауза, тя няма намерение да спира с творчеството си. Предстои ѝ работа по нов албум и тя обеща, че ще се върне в България през следващият април за следващото си грандиозно шоу на българска сцена.
На финала чухме „Until My Last Breath“, който се оказа перфектният завършек на една прекрасна вечер. И накрая, но не на последно място, искам да споделя хубавите си впечатления от зала Арена Армеец, като една наистина модерна и добре устроена зала, както за концерти, така и за спортни мероприятия. Озвучаването в нея беше на високо ниво, както и осветлението. Надявам се за повечето присъстващи този концерт да е бил наистина същинско удоволствие, както беше и за мен.

Сетлист

1. Anteroom Of Death
2. Lost Northern Star
3. Naiad
4. I Walk Alone
5. Dark Star
6. Drum Solo
7. Little Lies
8. Into The Sun
9. Bless The Child (Nightwish)
10. Rivers Of Lust/ Minor Heaven/ Montanas de Silencio/ Sing For Me/ I Feel Immortal
11. Never Enough
12. In For A Kill
Бис
13. Where Were You Last Night (A. Bagger)/ Heaven Is a Place on Earth (B.Carlisle)/ Living On A Prayer (Bon Jovi)
14. Die Alive
15. Until My Last Breath

 

ГАЛЕРИЯ

 

Tarja
Tarja
32 снимки
Scala Mercalli
Scala Mercalli
14 снимки

 

  1. #1 написан от gothpower (преди 7 години)

    здравей evenfall. Преди 3 седмици се появи нова кралица на метъла която е на нивото на Таря ако не и по добре . Казва се Manuela Kraller и е новата певица на Xandria. Чуй песента Valentine и ще останеш удивен/а какви бози ни карат да слушаме в момента найтуиш и таря

  2. #2 написан от Evenfall (преди 7 години)

    Здравей gothpower. Да, преслушах новият албум на Xandria и наистина е доста добър, но не може да отречем приносът на Таря към този стил. Вярно е, че и тя както и Nightwish малко или много се преориентираха стилово, но според мен в това няма нищо лошо. Хубавото е, че все още се намират групи, които да продължат завещаното им от „старият“ Nightwish. :)

  3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  4. Коментари за тази публикация
В началото