SCORPIONS представят MTV Unplugged

Най-голямата радост за милионите фенове на Scorpions е, че дори след прощалното турне „Farewell World Tour”, продължило три години, групата все още е на сцената. Scorpions продължават да са най-популярната германска рок група в цялата история на музиката и от планирани 38 държави от турнето, до момента са посетени 23 страни. И не само това. Групата успя да намери време и енергия за едно много специално събитие: техният MTV Unplugged концерт. На 11 и 12 септември т.г., Клаус Майне (вокали, китари), Рудолф Шенкер (китари, вокали), Матиас Ябс (китари), Павел Мончивода (бас) и Джеймс Котак (барабани) изнасят два фантастични акустични концерта в театър Ликавитос в Атина (Гърция).

Откритият театър Ликавитос е проектиран от гръцкия архитект Такис Зенетос през 1965г. и на същата възраст като групата (дебютирала също през 65-та година). Театърът се намира на едноменния хълм в Атина на 300 метра височина и има внушителна панорамна гледка към гръцкия метрополис. Но забележителният декор не е единствената причина, поради която Скорпиънс избират Атина за първия концерт на открито в историята на поредицата MTV Unplugged.

‘Когато решихме да направим акустичен концерт, първата ни мисъл за място беше именно Гърция” – спомня си Клаус Майне, а Матиас Ябс добавя: „Имаме невероятна публика по целия свят, но гръцките фенове са просто отдадени до смърт. Относно избора на зала, Майне обяснява: „Свирихме тук преди много години, това е красиво място. Спомням си как зад гърбовете ни, феновете са катериха върху скалите наоколо. В акустичния концерт включихме както най-големите ни хитове през годините, така и нови песни, които никога до момента не бяхме представяли пред публика.
Преди 10 години, Scorpions изнасят няколко акустични концерта. Резултатът е албума ‘Acoustica’, излязъл на CD и DVD формат през 2001г. и с огромен международен успех.
Програмата на концерта MTV Unplugged е разделена условно на две части от 12 песни. Първата част са нови песни на групата, които правят своя сценичен дебют и са посрещнати с огромен ентусиазъм от публиката. Заедно с кавър версии на парчета като ‘Dancing With The Moonlight’ и ‘Rock’n’Roll Band’, и двете в перфектни рок интерпретации, Клаус Майне, Рудолф Шенкер и Матиас Ябс представят песни, които са много специални за всеки от тях.
Инструменталната пиеса ‘Delicate Dance’ с впечатляващо китарно соло от Matthias Jabs е реверанс към психеделичния блясък на Pink Floyd и буги фолка на Led Zeppelin. ’Love Is The Answer’ е балада, която се изпълнява от Rudolf Schenker, който рядко застава зад микрофона и веднага след това, Клаус Майне ни „хвърля ръкавицата” с поредната блестяща балада – ‘Follow Your Heart’. Концертът се открива с ‘Sting In The Tail’, песен от епохалния албум на групата от 2010-та година, разкриващ дълбоките корени на Scorpions в рок енд рол и блус музиката. Същото се отнася и за следващата серия класики като ‘Pictured Life’, ‘Speedy’s Coming’ или ‘Born To Touch Your Feelings’, в която участва гръцката актриса Димитра Кокори с чувствен рецитал. Другите гости в концерта са шведските музиканти и продуценти Mikael Nord Andersson (китари, мандолина, вокали) и Мartin Hansen (китари, хармоника, вокали), които правят и специалните аранжименти на песните за „MTV Unplugged Show” и продуцират последния студиен албум на групата.
На сцената това не е единствената шведска подкрепа – към тях се присъединяват Ola Hjelm (китари, вокали) и Hans Gardemar (клавишни, акордион, вокали), както и перкусионистът от Хановър – PiTTi Hecht – познат като един от най-добрите перкусионисти в Европа.
Списъкът с музиканти на сцената в театър Ликавитос завършва с дамския струнен ансамбъл, който Клаус Майне представя като „Оркестър от Рая”. Концертът, който продължава близо 2 часа и половина, е наситен с изключително лирични моменти и вдигащи адреналина изпълнения от безкрайния запас от хитове, сред които ‘Still Loving You’ и ‘Big City Nights’, ‘No One Like You’ и ‘When The Smoke Is Going Down’ – както и няколко неочаквани, но доста сполучливи изненади. ‘When You Came Into My Life’, в която Рудолф Шенкер свири на ситар е една от тези песни, които Scorpions никога не са свирили пред публика до момента, както и ‘Where The River Flows’ и ‘Passion Rules The Game’.
В изключителния музикален маратон ‘Scorpions: MTV Unplugged’ трудно могат да се отделят акценти, но със сигурност може да се каже, че Scorpions изпитват огромно удоволствие от тази музикална въртележка през собствената им история. В концерта от Атина, групата за пореден път демонстрира високата си класа и стил, независимо дали изпълнява чувствени балади или рок химни в тези изключителни акустични аранжименти. Песните на Scorpions остават неподвластни на времето и любовта на феновете, а както изглежда музикантите наистина са благословени – в този случай от гръцките богове..

Съдържание:
1. Sting In The Tail
2. Can’t Live Without You
3. Pictured Life
4. Speedy’s Coming
5. Born To Touch Your Feelings
6. The Best Is Yet to Come
7. Dancing With The Moonlight
8. In Trance (with CÄTHE)
9. When You Came Into My Life
10. Delicate Dance (Matthias Solo)
11. Love Is The Answer (Rudolf Solo)
12. Follow Your Heart (Klaus Solo)
13. Send Me An Angel
14. Where The River Flows
15. Passion Rules The Game
16. Rock You Like A Hurricane (with Johannes Strate)
17. Hit Between The Eyes
18. Drum-Athenica, PiTTi vs. James
19. Rock ‘n’ Roll Band
20. Blackout
21. Still Loving You
22. Big City Nights
23. Wind Of Change (with Morten Harket)
24. No One Like You
25. When The Smoke Is Going Down

‘Scorpions: MTV Unplugged’ ще бъде издаден в 50 страни, включително и в България от Вирджиния Рекърдс/Sony Music на 2 декември, 2013г. в 2CD, DVD & Blu-ray формат.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото