SATYRICON – „Deep Calleth Upon Deep“ или Ода за мрака

Satyricon1 SATYRICON са сред пионерите в норвежкия блек, и макар че музиката им се отличава с мелодичността си от тази на сънародниците им, творящи по това време (втората вълна), те се считат за основоположници на жанра. Дебютният албум на дуото –“Dark Medieval Times“ излиза през 1994 година и оттогава до сега SATYRICON остават активни, създавайки множество шедьоври. Техният девети студиен албум “Deep Calleth Upon Deep“ не прави изключение. Той излезе на 22 септември чрез Napalm Records.

Стилът на SATYRICON еволюира с времето и албумът е много различен от всичко, което са правили някога. Deep Calleth Upon Deep“ е най-мелодичния опус, върху който норвежците са работили до момента, акцентът е по-скоро върху майсторските рифове, отколкото върху вокалите. Присъстват елементи от doom – метъла и класическата музика (към която SATYRICON винаги са имали афинитет – спомнете си невероятния им концерт в операта в Осло през 2013). Групата новаторски въвежда дълбочина в звученето, разчупва стереотипа напълно, без твърде да се отдалечава от каноните на блека. Четвъртото парче, чието име носи и албумът, е пример за това – барабаните се усещат по различен начин, не е останало нищо от характерната за жанра монотонност и статичност, вокалите са по-чисти, а бек -вокалите изпълнява тенорът Håkon Kornstad, чуват се нежните тонове на цигулка и виолончело. Кулминацията идва с „To Your Brethren in the Dark“, защото това е съвършена минорна хармония с изцяло хорови моменти, в която хаосът няма място. Може би Midnight Serpent“ напомня най-много на ранните неща на норвежците, и въпреки това е нова комозиция, която има собствена идентичност и се вписва в цялостното звучене на албума.

Накратко Deep Calleth Upon Deep“ е изживяване в съвсем друго измерение – някъде далеч над буреносните облаци, под лунните лъчи, в шумоленето на падащите листа в късна есенна вечер. Смея да твърдя, че това един от най-силните албуми за годината.

Tracklist:

01. Midnight Serpent

02. Blood Cracks Open The Ground

03. To Your Brethren In The Dark

04. Deep Calleth Upon Deep

05. The Ghost Of Rome

06. Dissonant

07. Black Wings And Withering Gloom

08. Burial Rite

10/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото