saturateddeathДойде време да представя едно напълно ново и засега недобре познато име на родната сцена – SATURATED DEATH. Триото е създадено през март месец тази година, във Велико Търново и вече имат дебютно EP – „Saturation”,  което съдържа 3 композиции, с обща дължина около 10 минути.  Свирят блек метъл, като най-близките ми асоциации са SHINING, KISTVAEN и SKITLIV.  След като случайно ги открих и ми направиха голямо впечатление, реших да се свържа с групата и се оказа, че членовете й са свързани с два други български проекта – Link OuT и Project DЕMIOM.  Както те сами ми споделиха, основната им идея е музикално изразяване на болка, тъга и това, което те разбират под термина/думата смърт.

Saturation” започва с „Designs of Death” –  3-минутен агресивен, инструментал, комбиниран с мрачни мелодии и клавири.  Интродукцията завършва с красиво соло и преминава в най-кратката част от албума – едва 42-секундната “Scar in my mind”. Страшно бърза и яростна композиция, в която се чуват дори грайнд вокали ,  а в средата и всичко се обръща на 180 градуса със спокойни рифове, които след няколко секунди отново се променят в познатата агресия и скорост. Най-впечатляваща за мен е последната песен – “I Found Death”. Близо 6 минути бавен и носещ отчаяние блек метъл, типично по Shining-ски – изразяващ тъгата чрез гнева.  Също така това е и единствената композиция, която не е инструментална.

„A broken figure comes towards me
Pale, dead arms start to stretch
I still see the beauty and accept the pain
I found death“

Време е и за няколко финални думи. Похвално е това, че въпреки своето кратко (засега) съществуване SATURATED DEATH имат вече готово ЕР. Самото издание е с доста приличен звук и въпреки това, че е сравнително кратко като времетраене успя да ми направи много добро впечатление. Идеите в “Saturation” са интересни, а комбинацията между агресия и отчаяние е основата, върху която триото изгражда своето изкуство. С голям интерес ще следя тяхното развитие, а скоро можете да очаквате и интервю с тях, в което те ще разкажат повече за своите идеи, вдъхновения и бъдеще.