Презокеански thrash разтърси Adams-а

В последно време ми върви да пиша репортажи за концерти с малобройна публика, но за сметка на това със сърцати музиканти. Първи юни бе интересен ден, но за определен приятелски кръг ще остане и незабравим. В рамките на THRASHING MANIA XV в Bar Adams  забиха костариканците Heresy.

Посрещаме буса им около един часа на обяд, за да ги настаним. Хостелът не беше „най-доброто,  което може да си пожелае човек“, но момчетата изпаднаха във възторг от разположения (кой знае защо) по средата на стаята фитнес тренажор. Личеше, че са скромни личности, без да предявяват излишни капризи и претенции. Бяха благодарни за всяко дребно нещо и жест на внимание от наша страна. С Mihai Coro Caraveteanu, официален промоутър на турнето на HeresyEuropean Inquisition Tour, обменяхме клюки от Балканите в близкия ресторант до късен следобед. Настъпи неловкият момент някой да им покаже пътя до клуба и аз като виден познавач на София бях натоварена с мисията на навигатор. Е, късметлийка съм, че не ме изхвърлиха от буса и стигнахме до Adams без да ни натресат солена глоба. Тук обаче започна трудната за всеки музикант част. Разтоварване на техника и саунд чек. С общи усилия успяхме да стигнем до звученето, което групата искаше.

Началото бе отложено с два часа, но така или иначе публиката беше толкова „многобройна“, че мога поименно да изброя присъствалите. Това обаче изобщо не обезкуражи музикантите. Когато споделих с тях притесненията си, те философски заключиха:„Кой е чул за Heresy от Коста Рика?! Ние се радваме, че има хора, които са дошли да ни видят. Свирили сме и пред 20 човека наши приятели. Не се тревожи за това!“  И мисля тук е мястото да представя накратко групата. Heresy са thrash група, създадена през април 2011г. в San Jose, Коста Рика в състав – Jos Raley – вокал, ритъм китара, Kevin Bertarioni – соло китара, Blop Heresy – бас, Dennis Abrahams – барабани. Подгрявали са групи като Sodom и Testament, а също имат участия в различни международни фестивали. Това обаче изобщо не им попречи да се раздадат така сякаш свиреха пред поне трицифрена публика. През 2012г. започват записите на първия си пълноформатен албум „Worldwide Inquisition“. Интересна беше историята около създаването на групата, която те споделиха с нас. В един следобед Jos и Blop просто си седели и се чудели какво да правят. В един момент Jos казал:“Хайде да правим нещо, да напишем песен например, ей така за идеята.“  Три години по-късно те изнасят концерти в част на света, за която не са и мечтали, че могат да видят. В началото на май започват европейското си турне, част от което станахме и ние.

Още с първата песен направо ни смазват със звук и изпълнение. Сетът им включваше 13 композиции, от които два кавъра на Metallica и един на Pantera. Да, да свириш кавъри на Metallica може и да е несериозно занимание за някои, но много от големите групи също го правят. Освен това момчетата споделиха, че тази група е била голямо вдъхновение за тях, и начина, по който изпълниха вечните класики „Creeping Death“ и „For Whom the bell tolls“  заслужава адмирации. „Awakening“ беше поздравът за всички дошли да ги видят, като Jos сподели:„Когато стартирахме нашата група не сме и предполагали, че три години по-късно ще свирим на такова място. Благодарим ви, че сте част от нашата сбъдната мечта!“  Появилите се малко по-късно представители на Metal Force България внесоха колорита, необходим на едно thrash събитие. Имаше и drum solo, брилянтно изпълнено от Dennis, а в една от песните като вокал се включи и фотографа им Esteban. Вторият бис беше „Domination“, кавър на Pantera, който ни попиля окончателно. Толкова енергия и заряд вложиха в изпълнението, а с нелекото соло на Dimebag, Dennis се справи със завидна лекота.

Купонът продължи до малките часове на нощта в приятелски кръг не защото зрителите си отидоха, а защото толкова си бяхме. Най-малкият фен беше 11- годишния Ицо (разбира се придружен от баща си), който наистина си изкара един незабравим първи юни. Игра джаги с батковците от групата, получи специален подарък, изданието на „Worldwide Inquisition“ , подписано от музикантите и много снимки за спомен. И понеже всяко хубаво нещо си има своя край, дойде ред отново за неприятно занимание, събиране на back line-а и товарене. Раздялата бе емоционална и съвсем по балкански продължи повече от час. С обичайните обещания да се видим пак и те да дойдат да свирят отново тук. Esteban филмира турнето им и са с намерението да направят филм за него. Да се надяваме, че ще го видим някога.

Ще завърша този репортаж с едно послание, което Jos ни остави. „Метълът няма национални граници, цвят и принадлежност. Той е музиката, която обединява всички ни и е причината, поради която се събираме заедно.“…

Set list Heresy:
1 Involution
2 The Human God
3 Speak
4 Creeping Death (Metallica Cover)
5 Awakening
6 Facing The Shepherd
7 Drum Solo
8 For Whom The Bell Tolls (Metallica cover)
9 Rebuilding The Beast
10 Worldwide Inquisition -1st Encore
11 Downpour
12 Burn 2nd Encore
13 Domination (Pantera Cover)

 Галерия
Heresy
Heresy
52 снимки
Fans
Fans
19 снимки

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото