Откровение на SLEEPMAKESWAVES и CLIMATE

sleepmakeswaves

Апокалипсис.
Забравете за оная работа за края на света и Армагедон.
Апокалипсис преди да значи това, означава „откровение“. „Сваляне на завесата“.
Апокалипсис е най-точното определение, което мога да дам за музиката на sleepmakeswaves.
И все пак Апокалипсис е и „край на света“.
Апокалипсис е това, което се случи на 8 април.
Началото беше преди по-малко от месец, когато милите ни другари от Rawk’n’Roll изпляскаха новината за концерта, информирайки ни, че sleepmakeswaves са австралийска рок група, създадена през 2006 година. Имат един албум с нечовешкото заглавие „…And So We Destroyed Everything”, а преди това сами са продуцирали и издали две ЕР-та. Споделяли са една сцена с имена като Russian Circles, 65daysofstatic и невероятните Karnivool. Ок, Rawk’n’Roll. Този път ме хванахте неподготвена.

В оставащото време до Апокалипсиса успях да подразбера какво е това sleepmakeswaves, чух и последния албум „Love Of Cartography“ (2014). Добре. Приятни са. Сега да видим кой ще подгрява…

Climate

Извъртях в главата си няколко имена на подходящи и полуподходящи групи за съпорт. Не. Малко преди концерта стана ясно, че тази роля ще се играе от пловдивчаните Climate. Това е нов проект на Даниел Иванов, който преди няколко години създаде чудовището „Lucidity“ под името Heptagram. Този път той си партнира с Христомир Събчев, седящ зад барабаните. Албумът им е миксиран от Aaron Harris (Palms, Isis), работил също така и с Mental Architects. Аз обаче решавам да не чувам нищо до събитието. Търся изненада, тръпка…
Ето го и Денят на страшния съд. Ужасно главоболен ден, в който няколко пъти ми мина не библейската мисъл да си остана вкъщи и да се отдам на сладката безтегловност на съня. Ах!…ама, не.
Минути преди обявения за начало час в Mixtape 5 се вихри живот. Клубът е отворен, хора жужат насам-натам. Дори изглежда, че има шанс концертът да започне навреме. Така и се случва. Всъщност, Climate излязаха на сцената в 20:58 часа (девет без две, ебати!). Има нещо нередно в музиката им, нещо дразнещо. Несигурно. На второто парче обаче вече си припявам, без да знам текста. Нещо привличащо. Лека груув буря преди края на времената. Добър дебютен лайв, въпреки че има още за доразвиване. Може би един тропически циклон им трябва…:)

Climate

След тридесетминутен сет от Climate продължаваме със стриктно спазвания график и е време за раздумка на седянката отвън. Точно в 22:00 (десет нула-нула, ебати!) зазвучава „Perfect detonator“ и то с най-добрия и чист саунд, който се е случвал в този клуб в мое присъствие. Перфектен взрив. Завесата е долу, а sleepmakeswaves изключително тактично ни разкриват точно как биха звучали събитията от 16 март 2880-та, например. И музиката в следващия век. Барабанистът е бос и ненормален, отпочиващ единствено в моментите на апокалиптична меланхолия. Оглеждам пълната зала. Повечето наблюдават вцепенени, други лекичко куфеят. Усмивки или поне наченки за такива. Между песните Otto Wicks обяснява разни неща, звучи австралийски, топло, искрено.

sleepmakeswaves

Това е. Когато настъпи Последната битка, Армагедон, Страшния съд, Апокалисис или просто ни блъсне астероид със скорост около 60 хил. км/ч искам саундтракът да е sleepmakeswaves. И то на живо. Те така си звучат, като за последно. Като откровение.
Преди обаче всички да бъдем зачеркнати от битието ще се случи едно друго нещо. На 18 април в Mixtape 5 ще бъдем ударени от една източна вълна. Mono ще ни залеят с красива меланхолия, която никак не е за изпускане. Идвайте!

  1. #1 написан от Анонимен (преди 4 години)

    Репортажът е плашещо далеч от музиката. Същото важи и за авторката.

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото