36442641_1999252036800761_4791672369632509952_n

Разгарът на лятото ни обещава една сериозна албумна премиера. На 26 юли 2018 в Маймунарника българската рок група Krekhaus ще представи първото си EP, озаглавено „Odd One Out“. Водещият сингъл On the Hidden Tracks, който вече от няколко седмици можем да слушаме онлайн и по радиото, ще бъде последван от още един сингъл преди излизането на албума.

Кратка визитка на групата, в случай че сте пропуснали предишните ни публикации.

Жанр

Рок, фънк, соул, психеделичен рок, блус, джаз

Състав

Георги Велинов – вокал и клавирни

Матей Христосков – перкусии

Явор Милчев – бас

Явор Недев – китара

За групата

Основана през 2014, групата вече четири години активно представя своята музика на голяма и клубна сцена. Освен концертни, Krekhaus вече имат и няколко впечатляващи фестивални участия. Музиката на Krekhaus смесва любими жанрове като фънк, соул, блус, психеделичен рок и джаз, почувствани и представени по неподозирано сполучлив начин. Смятам, че е много приятно да чуеш група, която не ти напомня автоматично на няколко други, повече или по-малко познати, а звучи специфично и характерно, по свой начин. Да, всички сме повлияни от музиката преди нас и това е прекрасно, но когато създаваш авторска музика, трябва да звучиш на първо място като себе си. Китаристът на групата Явор Недев споделя: „Ние свирим рок, но отношението ни е джаз“. На мен лично особено ми допада визията на Krekhaus за съвременната музика, която напълно споделям. По собствените им думи, бандата целенасочено бяга от твърде китарното звучене и дългите сола, защото според тях за съвременната публика това е скучно.

На сцената

Колкото и дежурно да звучи, не мога да не отбележа, защото наистина го мисля, че Krekhaus са една от най-интересните и автентични групи наоколо през последните години. Сценичното им поведение има собствен почерк. Живите им изяви са истински спектакъл, но не очаквайте препускане по сцената, конфети, балони и фойерверки. Спектакъл в смисъл на изкуство, не на зрелищност. Като пиша това, неволно си спомням концерта на една световно известна група съвсем наскоро. Групата е добра и широко призната, и аз харесвам много от нещата, които правят, обаче като си тръгвах неизбежно си помислих: „Твърде много шоу, твърде малко музика.“ При Krekhaus музиката е на преден план. Музика с отношение. Осмислена, изживяна и пресъздадена, не просто изсвирена изключително добре.

Спомням си и една от най-скорошните им клубни изяви, на една сцена с австрийското пауър трио Mother’s Cake“, което между другото лично избира Krekhaus за подгряваща група. Докато ги слушах и тъкмо си мислех, как е възможно толкова млади да звучат така, сякаш носят опита и духа на няколко музикални десетилетия преди себе си, един младеж от по-задните редици, се провикна вместо мен: „Тези са извънземни!“

Както споделят и самите те, общуването помежду им е откровено и това се усеща от публиката. Звучат неподправено с тежащи точно на място харизматичен и силно въздействащ вокал, убийствен бас, зашеметяваща китара и разбиващи ударни. Отлични музиканти със завидна техника и изразена индивидуалност поотделно, заедно тези момчета са се сработили и се допълват така добре, че са се превърнали в силна група, без слаби звена (или пък обратното – подчертано доминиращи), която без да има дългогодишна история, създава усещането, че е вряла и кипяла.

За албума

Исках да пиша за този албум още преди да бъде записан. И по-конкретно, от септември 2016, когато открих Krekhaus, тогава още с едно „Jam“ в името, в една дъждовна вечер на Витоша в рамките на фестивал, чието име се наложи специално да си припомня. Казваше се After Fest и макар че, май, не се повтори, фестивалът се оказа паметен за мен, защото ме срещна за пръв път с Krekhaus, а също и с Dead Man’s Hat, а това не е никак малко. Когато след това разказвах въодушевено на приятели за „тази страхотна нова група“ и те ме питаха „И какво толкова свирят?“, аз им отговарях: „Ами, някакъв див фънк, тежък блус и други страхотни неща, и всичко това леко джазирано“.

Много се радвам, че дойде ред и на албума. Няма да кажа „най-накрая“, въпреки че го очаквам отдавна, защото знам, че хубавите неща отнемат време. И когато им дойде времето, всичко е както трябва.

Дебютното EP на групата включва авторските парчета:

Crunchy Freeze

Hunt

Sloth

What You Have for Breakfast on a Stormy Wednesday Afternoon

On the Hidden Tracks

Заглавието на EP-то е Odd One Out и пасва идеално в смисъла на нещо различно, извън стандарта, което се откроява, в случая дотолкова, че „да ти извади очите“, респективно ушите.

Членовете на групата са избрали да запишат албума заедно в студиото, вместо всеки своята партия отделно, както предпочитат все повече музиканти в днешно време. Това е още един начин, по който групата изразява различното си отношение към това, което прави.

Пилотният сингъл е придружен от текста на песента, подканващ към дискусия. „Не искаме да ограничаваме интерпретацията на текста единствено до начина, по който е бил написан, а да отворим поле за индивидуален прочит на всеки слушател. Всеки може да открие нещо различно в него,“ обяснява басистът на Krekhaus, Явор Милчев.

Препоръчвам ви да си подарите премиерата на албума в Маймунарника на 26 юли 2018 (четвъртък). Атмосферата при представянето на един дебютен албум на живо се помни дълго, а този път имаме и страхотен бонус в лицето на специалните гости Saint Electrics. Сигурна съм, че и сами си знаете, но за всеки случай, имате и моето обещание, че си заслужава.

Междувременно, On the Hidden Tracks можете да чуете тук:

https://www.youtube.com/watch?v=VfpJcmbSzUk

Билети пък можете да намерите тук: https://bit.ly/2tJ8K2x
Както и да се запишете във Фейсбук събитието за новини около него: https://bit.ly/2JMjckJ