NORTHLANE таят надежда за скорошно гостуване в България (Интервю)

 Едва с 4 албума зад гърба си, joshNORTHLANE са една от най-големите банди в родната си Австралия. В същото време, те не спират да набират все повече популярност сред меломаните в останалите части на света. Наскоро групата изненадващо издаде новия си студиен албум “Mesmer“, който е живата манифестация на постоянния им растеж. По този повод, ние от Metal Hangar 18 се свързахме с единия от китаристите на групата – Josh Smith. Имаме удоволствието да Ви представим първото интервю на NORTHLANE за българска медия. Четете:

Здравей, Josh! Благодаря ти, че се съгласи за това интервю. Как се чувстваш и какви са плановете ти за днес?

Фантастично! Днес правих йога, свирих доста на китарата, ядох много къри и слушах “Rust In Peace“. В лагера на NORTHLANE тече трескава подготовка за многото концерти, които ни чакат.

Смяташ ли, че е важно за твоите фенове сами да разбират идеите, които стоят зад музиката ти? В случай, че е така, предпочиташ ли да пишеш музиката си по начин, който я прави по-прозрачна и директна или е по-добре да подхвърляш малки подсказки, които да ги водят в по-комплексното и в същото време задоволително пътешествие?
Голям фен съм на многопластовото писане на музика. Смятам, че най-добре написаните песни са тези, които са лесни за схващане от първите няколко слушания, но притежават по-дълбоко значение за по-търпеливия и съвестен слушател. Любимите ми композитори пишат по този начин и намирам това за вдъхновяващо. Песни, които съдържат по-прости послания или разказват дадена история могат да бъдат предадени по по-прост начин, но винаги е забавно предизвикателството да навлезеш по-надълбоко, за да накараш слушателя да се замисли.

Ефектът, който дадена песен може да има върху някого зависи както от самото изпълнение, така и от посланието, което предава на слушателя. По какъв начин гледаш на връзката между музикантите и феновете?
Има връзка, която виждаме и такава, която не можем. Това, което не виждаме, но за щастие, се отразява в социалните мрежи е преживяването, което феновете имат, докато слушат записите ни. Това е истински персонална връзка, която даден човек има със самата музика и начинът, по който е била записана в студиото. При първото слушане, когато песента се свърже с феновете, може да се създаде наистина лично преживяване, особено на текстово ниво. Това, което виждаме първоначално е случващото се по време на концерти, как публиката се свързва с нея. Може да видиш какво значи за тях чрез начина, по който реагират на песните, с които имат дълбока връзка. Те стават доста емоционални, както и ние, когато разпознаем този момент. Чувството непрестанно се споделя между групата и публиката.

Какво е значението, което седи зад заглавието и обложката на новия ви албум?
Заглавието ми хрумна, докато четях за Franz Mesmer и теорията му за животинския магнетизъм, което е свойството, притежавано от всички живи организми постоянно да пораждат електромагнитни вълни помежду си. Също така, той е един от първите хора, които наистина задълбочават проучванията си около хипнотизма и това, което може да се направи с него. Намирам работата му за очарователна, въпреки че голяма част от нея е развенчана през годините.
 Самият албум притежава взаимосвързаност между песните с мотив на загуба, последван от нишка надежда. Въпреки, че това е втора степен на разделение с значения, ние решихме, че името “Mesmer“ звучи мистериозно и от него би излязло страхотно заглавие.
 Обложката съдържа мотива с куб, който сме използвали на три от четирите ни студийни албума. Нарисувана е от човек, носещ прякора Fvckrender. Възложихме му да направи обложката ни, но черновите, които получавахме не ни допадаха много. Всеки ден правеше нови варианти и веднъж, докато приготвяхме кратък брифинг, той ни изпрати първата версия на нашата обложка. Веднага помислихме, че изглежда перфектно, помолихме го да промени някои неща и накрая го взехме за обложка. Съдържа доста пречупена светлина и отразяващи повърхности. Това показва, че понякога тъмните места могат да имат къс светлина в зависимост от гледната ви точка.

Кой всъщност е Mr. Snow и харесва ли “Mesmer“?
Mr. Snow е препратка към Edward Snowden, който е вдъхновението зад песента “Citizen“. Не сме го питали дали харесва албума, тъй като той е трудно достижим.

Посветили сте песента “Paragon“ на Tom Searle, а и знам, че сте взели името си от песен на ARCHITECTS. Какво влияние оказа музиката им върху вас не само като музиканти, а и като хора?
Когато започвахме, ARCHITECTS бяха герои за нас. След това се превърнаха в приятели и нещо като наши ментори. Изпитваме огромно уважение към всичко, което са постигнали като група и като хора. Те предизвикаха парадигмите ни и в някои случаи ни окуражиха да предприемем промени в животите си и да работим по-здраво като група. Като концертна и студийна банда, те вдигнаха летвата адски високо и ни дадоха нещо, към което да се стремим, а това е много важно.

Доволен ли си от това, което сте постигнали с NORTHLANE до момента? Има ли нещо, което все още не сте направили, но искате?
Успявам да си изкарвам хляба с това и съм доволен. Това е изумително чувство. Като банда, винаги гледаме напред и се стремим към следващата задача или цел, която искаме да постигнем. Ще продължим да растем, както правим през последните няколко години. Не съм човек, който говори за целите си преди да ги е постигнал.

Хората са свикнали свободно да изразяват мнението си. Дори когато говорят за неща, които не разбират напълно. Кое е нещото, което те дразни най-много, когато феновете критикуват бандите и музикалната индустрия?

Фактът, че нито един от тези музикални фенове няма свой собствен проект и място, което им дава правдоподобност да критикуват. Въпреки това, те смятат че мнението им все пак валидно. А това е безумно.

Представи си, че имаш възможността да направиш музиката на NORTHLANE саундтрак на някой филм. Кой би бил и защо?
Матрицата“. Колективно, това е любимият ни филм като група и има някои сцени, които биха се възползвали от няколко китарни набивки. Дори не бих могъл да кажа колко пъти сме го гледали заедно.

Какво най-много ви помогна да израснете като група – предизвикателствата, които срещнахте през годините или приятните моменти, които сте имали? Кой е най-съкровеният ти музикален спомен?
Смятам, че това, което ни е помогнало най-много да израснем e преодоляването на предизвикателствата, пред които сме се изправяли. Когато попаднем в трудни времена и в последствие излезем от тях, преживяваме личностно израстване и ставаме по-близки като група. Това дава резултат, когато свирим и правим музика. Също така, издаването на албуми има огромен принос, тъй като ни кара да разширим границите си от креативна и музикална гледна точка, за да достигнем нови височини. Накрая, турнетата с определени групи могат да бъдат принизяващи спомени, от които да си извадиш поука. Веднъж подгрявахме KARNIVOOL в Австралия и това промени бандата ни завинаги, защото бяхме принудени да се адаптираме към прог-рок тълпа и да се фокусираме много повече върху живите ни изпълнения, отколкото върху енергията. Най-съкровеният ми музикален спомен е как всяка нощ гледах как свирят.

Кога смяташ, че NORTHLANE ще имат възможността да обиколят Източна Европа? Имате фенове в България, които са нетърпеливи да разберат кога биха могли да ви гледат на живо.
Надявам се, че ще успеем да дойдем в рамките на турнето с “Mesmer“. Вече имаме дати за много страни, в които не сме свирили досега и разперваме крилата си над света. Стискаме палци да не отнеме твърде много!

Има ли още нещо, което би желал да кажеш? Може би послание за българските ви фенове.

Моля, имайте търпение. Един ден ще дойдем и във вашата страна!
NORTHLANE 2K17

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото