NANOWAR OF STEEL изкачват Stairway To Valhalla

nanowar - staIRWAYНай-истинската метъл банда на света избухва с нов албум тази есен. Stairway To Valhalla е изпълнен в познатия стил на бандата – стабилни композиции с веселяшки текстове на десетина езика. И като казвам десетина езика, леко преувеличавам, но съвсем леко. За съжаление, скромният ми речник не ми позволява да грокна иронията им в пълнота, оставям това на по-напредналите слушатели.

Петнадесет години след дебюта си, групата е вдигнала летвата доста сериозно. И ако в първите си албуми звучат доста гаражно, то записите от последните години са професионални, а текстовете макар и забавни и иронични те карат да се замислиш за 42. И разбира се никой вече не мисли, че това е поредната кавър банда на Manowar :) Всъщност макар и започнали с идеята да се майтапят предимно с кралете на метъла в новия им албум аз открих заигравка с поне 20-тина песни, а колко са в действителност сигурно дори и членовете на групата не могат да кажат със сигурност.

За музика се пише доста трудно, затова ще започна направо с третата песен – The Call Of Cthulhu. Ако сте от хората, които следите групата сигурно вече сте гледали официалното видео, а ако не сте, насладете се на нестандартният поглед върху Лъвкрафтските кошмари. Случайно или не втората песен също има официално видео. Самото заглавие Barbie, MILF Princess Of The Twilight говори за приключенията, които ни очакват в песента. За мен поне поуката е, че по-добре човек да се занимава с MILF Barbie-та отколкото с детска порнография, но това е една друга история.

 

Сега ще направя и едно важно уточнение – човек може да се заблуди, че става дума за дългосвиреща плоча като види списъка с 18 песни. Реално част от песните са симпатично разказани истории – като Il Maestro Myagi di Pino, Bum Voyage и The Crown and the Onion Ring или кратки музикални импресии – Declination, Another Drill in the Wall, Images and Swords. Но да карам подред – моят личен фаворит в албума е …And Then I Noticed That She Was A Gargoyle. Нетипична за бандата балада с текст, в който се пее за мраморно сърце, преливащо от любов, споделени философски разговори и закъсняло осъзнаване на реалността с катастрофални последици. На фотофиниша бяха Heavy Metal Kibbles – класически хеви метъл от зората на 90-те с (леки) намигания към Judas Priest и Helloween; In The Sky – отново връщане към класическия метъл и много силен текст в духа на Intrue и Power Of The Power Of The Power; The Quest for Carrefour – тук пък няма как да не забележите майтапите с Blind Guardian.

С което разбира се не искам да кажа, че останалите песни не струват – в албума се срещат както класически хеви метъл парчета, така и симфоничен метъл; имаме по-баладични и по-бързи песни. За текстовете вече споменах многократно, но както казват и самите младежи от групата „Позабавихме се с този албум. Много лесно е да пишеш за дракони, рицари и девици, но доста по-трудно се пише хубав пародиен пауър метъл текст“.
Дали са се справили по най-добрия начин може да разберете ТУК и при добро желание може и да си купите Stairway To Valhalla оттам. Освен това се надяваме скоро да слушаме песни от албума и в ефира на радио Z Rock.

А по Коледа, когато се случват чудеса току виж чуем някоя песен на Nanowar Of Steel и на български.

Автор: Cliff Burton

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото