LIEVEIL – промо концерт на „Automaton“

24.03.2016 г. Само два дни след атентатите в Брюксел и в България започва да се прокрадва лепкавия призрак на страха. Призракът на терора, който докара поне шест полицаи от „Охранителна полиция“ пред Mixtape 5. Съмнението, че ще се случи нещо по-страшно от кофти озвучаване или сбъркано „ми“ вместо „до“. В крайна сметка всичко мина спокойно, но това бяха едни от най-засилените мерки за сигурност, които съм виждал на събитие от този ранг.

А всъщност събитието беше повече от страхотно. Има банди, които дори ъндърграунд, са станали гарант за качество в метъл средите. В България една от тези групи е Lieveil и е нормално да се вълнувам при мисълта, че за пръв път ще слушам песни от новият им албум Automaton – както се оказва, достоен наследник на дебюта от 2013 година Instigator. Промото на новата тава все още тече с пълна сила под формата на турне из България. За софийската дата съпорт бяха GrimaZe, но за тях и LieveiL след малко.

Grimaze

Както споменах и по-горе, мерките за сигурност бяха доста затегнати. През целия ден се въртяха слухове за атентати из медиите, които в крайна сметка бяха опровергани. Дали заради това или от чист мързел, повечето хора дойдоха поне с 40 минути закъснение от обявеният начален час. Въпреки че дадоха аванс на публиката да се усети да дойде, GrimaZe трябваше да открият концерта пред буквално нищожна дори за мащабите на B-side, публика. С течение на времето клубът се позапълни, но за съжаление дори в пика на вечерта посещаемостта не беше повече от 80-100 души (дори тази бройка ми се струва леко завишена), което е меко казано обидно при все качествата на групите излезли на сцена.

GrimaZe започнаха участието си с няколко авторски парчета. Малко разпиляно и разсеяно звучаха. Дали нещо им тежеше или ги разсейваше няма как да знам, но определено не бяха на 100% и това си личеше. Огромни поздравления за кавърите на Gojira. За първи път чувам българска банда да прокара този тип звук и да се опита да се доближи до френските прогресив машини. Като плюс мога да изтъкна смяната на басиста и барабаниста за последната песен в сета на GrimaZe. Отново кавър на Gojira. Тук избухнаха, въпреки леко колебливите вокали. И тъкмо когато Мелина и Ко. загряха, им се наложи да отстъпят място на главните виновници за това събитие.

LieVeil

LieVeiL. Без да преувеличавам, група-еталон. В момента, в който четиримата музиканти стъпиха на сцената атмосферата се промени коренно. Усети се увереността и спокойствието, с което момчетата забиваха нови и стари парчета. Много приятнo новите продължават стиловата линия на Instigator . Мога да открояPhoton“, „Devolution“ и едноименната „Automaton“ като любими след първо слушане. Чухме естествено и доста от хитовете от първия албум като определената като „балада“ „ADHD“ накара голяма част от присъстващите да се поразкършат и развеят коси. Ако това са балади, то нека Scorpions да дойдат да слушат и да си записват как се правят балади. Въпреки нихилистичните и откровено на моменти мизантропски теми в песните на бандата, настроението беше повече от ведро. Донякъде и подпомогнато от доста доброто чувство за хумор на вокалиста Жоро Димов. Няма как да не спомена и Александър Василев – този човек беше като шесторъкия Шива. Не случайно някой от публиката подметна (с доста характерен акцент):
„- С ко го ‘раните тоз‘ барабанист?“

Голяма заслуга за доброто и отчетливо звучене на варненци имаше и адекватният озвучител, който успя да направи така, че да се чуват всички инструменти отчетливо и да не прекалява със силата на звука. Алелуя, драги читатели! Един от малкото метъл концерти, след който не си тръгвам с пищящи уши.

Mога само да пожелая успех на момчетата от LieVeiL. Заслужават повече, много повече. Дано посещаемостта в другите градове да бъде по-голяма, защото софиянци се изложихме за разлика от варненци, които изкъртиха.
lvl!!!

Георги Димитров aka Oxmodius

СНИМКИ:
LIEVEIL
GRIMAZE

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото