book ukraina

В продажба е книгата „Между чука и наковалнята. Гид за хард-рок и метъл музиката в Украйна“. Това е първото официално изследване на украинската тежка сцена.

В книгата се проследява историята на установяването на този жанр на територията на страната, сегашното положение на метъл музиката в Украйна, както и обзор по региони. Изданието е с твърди корици, на руски език и съдържа 172 страници текст и 24 страници с редки фотографии.

Автор е Игор Симоненко – постоянен издател и главен редактор на списание „Terroraiser“, както и съавтор на десеттомна „Рок Енциклопедия“, издадена в Русия. Ето какво разказва той за книгата:
„Книгата беше замислена преди много време, тъй като информацията, която се събра за двадесет години , откакто се издава списанието, стана много. По метъл лично започнах да се увличам още през 1980г., освен това през 1988г. свирех в метъл групи. Така, че знания и спомени имаше достатъчно. Освен това в работата ми помогнаха филологическото ми образование, журналистическия опит и обширните познанства в метъл средите. Самият процес по написването отне около половин година. Още време отне оформлението. Обложката е направена от известния украински художник Nurgeslag, сред чийто творби са обложките на Rotting Christ.

Материалът в книгата е разделен на глави – хронология на развитието, записи, концерти и средства за масова информация. Отделна част е отредена за кратка характеристика на метъл сцената в отделни области на Украйна.

Целта на изданието е да покаже, че метъл музиката, независимо то това, че в голямата си част населението на Украйна не си я спомня, се явява достатъчно силна социална среда, в която е въвлечено огромно число хора. В книгата в една или друга степен са упоменати над хиляда групи. И макар да е твърде оптимистично да нарека всичко това бизнес, във всеки случай това е сериозна работа, в която са положили усилия много хора.

В края на краищата тя е написана и за хората, които стоят настрана от метъл движението, но не изпитват към него негативни чувства, и които не са запознати с мащабите на това явление. Възможно е, запознавайки се с тази книга, да успеят да се заинтересуват и от тази социо-културна прослойка.“

Желаещите да си я поръчат могат да го направят от тук.