wormlight-band

Ето го и обещаното интервю с Tiamat Invictuz. Вижте какво сподели за WORMLIGHT, работата по „Wrath Of The Wilds“ и личните му виждания за света.

Satania: Здравей Tiamat Invictuz и благодаря за отделеното време! Като начало разкажи ми за групата. Първоначално започвате под друго име… как беше поставено началото на Wormlight?

Tiamat Invictuz: Групата е създадена през 2014 г. под името Unhallowed от King и моят предшественик Defeathered, заедно с Lstor Mortis и Nordlyst и издават първото ЕР „Ancient Enemy“ същата година. В края на 2014 г. Defeathered напусна групата и ме помолиха да се присъединя и направих това точно навреме за записването на ЕР-то „Bloodfields“, което беше издадено през 2015 г., като в същото време бандата промени името си и Nordlyst се оттегли от групата , Така Wormlight беше формиран, такъв, какъвто е днес.

S.: Какви са стиловите и идеологически разлики между Unhallowed и Wormlight?

T. I.: Ами, най-забележимата разлика е, разбира се, съставът. И през времето между „Bloodfields“ и „Wrath Of The Wilds“ имахме време да оформим структурата в групата и намерихме нашата индивидуална роля, както и като цяло. Бързо се озовах в ролята на главен композитор на музиката, а когато поех ролята на вокалист, аз се заех и с текстовете. Това носи естествена разлика, след като авторите на материала са различни влагат различни мисли и същност.

S.: Колко време ви отне работата по „Wrath of the Wilds“? С какво той се отличава от другите ви издания?

T. I.: Когато се присъединих към групата, написах две песни за ЕР-то „Bloodfields“: „Wormlight“ и „The Bloodfields“, а другите две песни бяха материал от преди моето време в групата. Така че EР-то може да се разглежда като преход от старата към новата.
Когато EР-то беше издадено за първи път през 2015 г., веднага започнах да пиша новия материал. Така че всичко на всичко две години, за да завършим албума.

S.: Концептуален албум ли е „Wrath of the Wilds“ какво е вложено в него като идеи и послания?

T. I.: Текстовете следват линия, която обединява албума. Всяка песен представлява същество или създание на стария Скандинавски фолклор. Опитвах се да се съсредоточа максимално върху произхода на фолклора, тъй като онези, които обикновено са известни днес в голямата си част са изкривени от християнството, за да отговарят на разбирането им за космическите закони.
Тъй като пиша текстовете си на английски език, истинският превод на думите беше сложна работа и аз избрах да очертая паралели между фолклора на други митологии, за да се опрости.

S.: Първоначално (като Unhallowed) сте залагали на антихристиянската тематика като Wormlight се обръщате към нордическата митология. Какво провокира такава промяна във вас?

T. I.: Промяната на текстовете е основната причина зад това. Въпреки, че не вярвам в поставянето на ограничения върху моята способност да творя, особено при текстовете. Групата не е категоризирана от темата на текстовете в този аспект. Лиричната тема може да се промени в нейния фокус, да не е свързана със Скандинавската митология, дори и да е основата, от която се изгражда текста.

S.: В какво всъщност вярват (или не вярват) членовете на Wormlight и в частност ти?

T. I.: Моите вярвания и проучвания произлизат от Хаос-Гностичения Сатанизъм, но са твърде сложни, за да бъдат представени с единични думи или по-кратки изречения и рядко го обсъждам задълбочено. Аз също съм единственият член на групата с формирана религиозна или духовна вяра.

S.: Лично аз бих описала музиката ви с една единствена дума – ОГЪН! Особено ме впечатлява двугласа, който на моменти сякаш прелива в битка на вокални техники.

T. I.: Благодаря ти! Аз съм единственият вокалист в групата. Вокалните техники, които използвам най-често е мрачен гроул и повече old-school блек метъл вокали. Но също има и други техники смесени в различни песни в абума.

S.: „Wrath of the Wilds“ е доста „по-блек“ от предишните ви издания и все пак са запазени дет метъл влиянията, което го прави доста по-яростен и… огнен (май го казах вече :) ) Кои са личните ви вдъхновения?

T. I.: Когато съм погълнат от композирането често се стремя към „мощ“, за да се усеща музиката като невидима стена, която се втурва към вас. Но все още искам да вградя мелодии и от време на време атмосферична част.
Рядко слушам музика по време на периода на композиране, за да не съм прекалено повлиян от други групи и да съм по-фокусиран върху това, което идва естествено от мен и, разбира се да бъда освободен от жанрове и подобни.
Wormlight в същността си представя моя индивидуален вкус в музиката.

S.: Колко взискателни сте към това, което правите?

T. I.: Трудно е отговоря сам. Аз съм глявно много нетърпелив, както към себе си, така и към другите. Особено, когато влезем в студио. Но тъй като записвам повечето материал аз израствам в разбирането какво аз трябва да направя, за да достигна крайния резултат, който търся.
Аз визуализирам крайния резултат докато пиша музика, така че лесно проявявам „тунелно зрение“ и може да бъде доста трудно да ме накараш да променя мнението си. И предполагам това може да се разглежда като взискателност. В края на краищата от моите братя по оръжие.

S.: Какви са отзивите за „Wrath of the Wilds“ до момента, би ли могъл да кажеш, че сте създали един много силен и различен албум или просто правите това, което искате и чувствате?

T. I.: Аз винаги правя това, което чувствам, когато нещата опрат до моята музика. Албумът сам по себе си е по-силен от предишните ни издания. Благодарение на годините, през които трябваше да го усъвършенстваме и новият начин на продукция, който избрахме.
На албумът бяха дадени доста добри ревюта и внимание. И отново, тъй като винаги е с ревюта, някои харесват определен елемент, който другите не.

S.: Как виждаш Шведската блек/дет метъл сцена днес сравнена да кажем с това, което се случваше там през 90-те? Имаш ли любими групи от вашата сцена?

T. I.: Ами, имам само бегъл поглед върху метъл сцената от 90-те, така че наистина не съм компетентен да правя такова сравнение като цяло. Що се отнася до сцената днес, интернет промени всичко. Всеки ден ни хранят с нова музика и е трудно да я следим и и останем фокусирани. След това някое ново издание заблестява и те хваща за врата. Също така, като група, е почти невъзможно да създадеш нещо без да бъде сравнено с друга група, с пълно право, но оригиналаът му е бил създаден дълго преди нас.

S.: Много групи започнаха да канят гост-музиканти за записите на албумите си или за писането на текстове и музика. Има ли гост участия във вашия албум?

T. I.: Инвокацията в песeнта „Invocation“ и „Feast of the Mountain Kin“ бяха написани от мен, но изпълнени от Anthropos, вокалист в другата ми група Sons Ov Omega. Освен това аз правя вокалите.

S.: Колко далеч се виждат Wormlight след да кажем 10 години?

T. I.: Рядко визуализирам бъдещето в тази насока. Музиката ще бъде написана, концерти ще бъдат свирени. Ако можем живеем, правейки музика според нашите принципи, тогава няма да имаме нищо против това разбира се. Всеки иска нещо като секс, наркотици и Rock n’ Roll в кариерата си, предполагам. Групата ще бъде абсолютно жива след десет години.

S.: Планувате ли концерти или турне в подкрепа на албума си?

T. I.: Предимно ще има някои локални концерти или в края на краищата концерти в Швеция. Що се отнася до турне нямам нищо солидно да споделя в момента. Ще бъде обявено когато го направя.

wormlight-band2

S.: Къде може да бъде поръчан „Wrath of the Wilds“?

T. I.: https://wormlightsweden.bandcamp.com/ – за да го вземете директно от групата. Също може да бъде поръчан от нашия лейбъл Black Lion Records.

Официални ресурси:
FACEBOOK:

YOUTUBE: