Интервю с Oliver Palotai (Kamelot, Doro)

Има толкова много красота във всеки музикален стил

Saxon – В миналото си бил пианист (класическо пиано) и джаз китарист. Какво те насочи към рок и метъл музиката?

Oliver Palotai – Още на седем години започнах да свиря на класическо пиано и флейта. На петнадесет години имах вече първата си метъл група. После отново фокусирах за много години вниманието си най-вече към класическата музика и джаз, защото влезнах в един Немски университет/консерватория. По време на следването си станах член на групата на немската метъл певица Doro, което неочаквано преобърна кариерата ми отново към метъла. Но аз съм много активен и в трите вида музика, не само в метъла.

Saxon – Разкажи ни за твоята група “Sons of Seasons” и кога ще можем да чуем дебютния й албум ?

Oliver Palotai – Почти сме завършили предзаписния период. След това ще решим как ще бъде пуснат албума. Имаме уговорки с няколко звукозаписни компании, но има и опция само за договор за разпространение , а ние да го промотираме чрез интернет. Но не смятам, че дебютният албум, който между другото се казва “Gods of Vermin”, ще бъде налице преди есента на 2008г.

Saxon – Какъв ще е стилът на “Sons of Seasons” ?

Oliver Palotai – Ще съчетая всичко, което съм искал да бъде изсвирено и чуто в една група. Ако искаш стилово определение бих казал Progressive Metal, но с хеви наблягане на добрите песни. Лично аз не съм почитател на показването на виртуазност или ненужно усложнени структури – тези неща ще бъдат вградени в песните. Най-сложните елементи така и така вече са изпълнени в класическата и джаз музиката много преди метъл музиката да съществува.

Saxon – Kamelot са една от най-обичаните групи в България.Как се чувстваш в Kamelot ? Какво обичаш най-много в Kamelot ?
Oliver Palotai – Велики песни и необичаен подход към жанра. Петима добри музиканти, които много се забавляват на и зад сцената. И наистина постоянно и високо качество на всеки концерт, включително и отклика на публиката.
Saxon – Ти си от много време в групата на Doro Pesch. Как се чувства някай, когато фронтменът е rock’n’roll lady ? Помагаш ли при писането на текстовете на песните и при самите песни?

Oliver Palotai – Doro притежава цялата сила и амбиция, необходими на силния пол. Тя е извървяла огромен път и все още е велика. Да, имам принос при правенето на песните за албумите. Освен това направих голяма част от аранжиментите за оркестралния й албум.

Saxon – Какво си спомняш от България от турнето ви през 2003г. (Circle II Circle, Doro, Saxon) ?

Oliver Palotai – Свирихме в огромна спортна зала някъде в студентския град. Жестока и много ентусиазирана публика. За жалост както често се случва, ние нямахме никаква възможност да посетим града и да се докоснем до хората. Надявам се да имам късмета да направя това за в бъдеще.

Saxon – Uli Von Roth и Michael Schenker са двама от най-талантливите китаристи в света ! Научи ли нещо от тях ?

Oliver Palotai – Определено. Особено Uli ! Той идваше често при мен, когато се упражнявах или свирих на китара и със специалното си чувство за хумор ми казваше някои неща. Той е фантастичен китарист, един от малкото истински гении на китарата.

Saxon – Имаш ли „Мастър клас” по пиано или китара ?

Oliver Palotai – „Мастър клас” – не знам какво точно имаш пред вид. Давам уроци в Германия, почти на всеки, който иска да учи да свири, до мига, в който графикът ми е запълнен изцяло.

Saxon – Това е мястото, където можеш да кажеш нещо на феновете си от форума Metal Hangar 18 и изобщо на всички свои почитатели в България. Ще се видим на 18 април 2008 !

Oliver Palotai – Останете с широки възгледи и не категоризирайте нещата прибързано. Има толкова много красота във всеки музикален стил. И се надявам да ви видя, когато се завърна в България.

17.01.2008 г.

SAXON

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото