Интервю с NETHERBIRD

Интервюто беше взето и планирано да излезе преди концерта на шведсдката група в България. Както си спомняте, Netherbird имаха концерт у нас на 13.04.2014 г. в 8Ball, заедно с шведските си колеги Withershine като съпорт на Agatodaimon. Закъснението е поради причини независещи от нас и от  групата. Johan Nephente – вокалът им, беше достатъчно отзивчив да съдейства за да стане  то факт.

MH18 : В началото искам да ти благодаря за отделеното време да отговориш на нашите въпроси.
J.N.: Благодаря за интервюто

MH18: Вашата група не е непозната на black metal феновете, но би ли споделил нещо за вас за тези, които за първи път ще ви слушат и гледат?
J.N.: Ние сме група с корени дълбоко вкопани в Скандинавската почва на black и death метала. Издигаме в култ мелодичността, но го правим по доста груб начин.

MH18: За първи път сте в България. Какви са очакванията ви за организация, фенове и т.н.?
J.N.: Наистина не знам, но за нас всяка индивидуалност е важна, така че 20 или 200 души, за нас това не е от голямо значение. С по-голямо желание свирим пред малка, но предана публика, отколкото пред огромна тълпа, на която не и пука особено за качеството на музиката. Очакваме с нетърпение да се срещнем с българските фенове.

MH18: Вие сте банда с 10-годишна кариера. Промени ли се нещо в този стил през тези години?
J.N.: Сега сме по-верни на себе си и свирим музика по начин, който според нас е правилен, без компромиси. Това е black/death метал, но примесена с много heavy и емоция.

MH18: Свирили сте с музиканти като Adrian Erlandsson и ‎Nils Fjellström. Разкажи ни повече за вашето сътрудничество и за тях като ваши колеги?
J.N.: Да, когато става въпрос за барабанисти, работили сме с някои известни имена, без съмнение. Но това е защото е много трудно да намерим барабанисти, които са достатъчно добри и едновременно да не са заети в няколко групи. Близък приятел съм и с двамата Adrian и Nils, и съм много горд от това, което те внесоха в творчеството ни.

MH18: Като голям фен на Dark Funeral съм особено любопитна относно Nils. Той беше с вас до началото на тази година . Защо не дойде на турнето с вас?
J.N.: Nils е може би най-добрият музикант, когото някога съм срещал, той е майстор на своя инструмент, а също и страхотен човек. Но когато нещата опрат до турнета ние имаме нужда от някого, който може да се фокусира върху групата ни, а за Nils това е малко трудно заради работата му с Dark Funeral и останалите групи, в които свири. Това е причината да не сме на турне с него. Сега имаме нов, много талантлив барабанист, така че това е единствения начин.

MH18: Според мен „Monument Black Colossal“ е малко по-меланхоличен и депресивен от останалите ви албуми. Имате ли специални предпочитания към някой от албумите си?
J.N.: О, радвам се, че харесваш „синия“ албум. За мен е трудно тъй като винаги ще мисля, че поледният ни албум е най-добрия, иначе щях да напусна бандата. Но в „синия“ албум има песни, които свирим на концерти, така че съгласен съм, има добри песни в него. Но за мен лично следващият (неиздаденият) ни албум е най-добрият. Освен това трябва да кажа, “Shadow Walkers” ми е любим.

MH18: Как пресата и критиката оценяват вашата работа? Мислите ли, че с времето сте „пораснали“ и сте започнали да правите нещата по-добре?
J.N.:Получихме наистина добри отзиви за последния си албум и това разбира се е добре, но ние правим музиката, която имаме нужда да правим, тъй като това е в нашата кръв. За мен мнението на редовия фен е много по-важно от това, какво мислят списанията. Но разбира се сме щастливи да видим, че повечето мислят, че се развиваме в правилна посока.

MH18: Кои са групите, които ви вдъхновяват? Имате ли някакви примери за подражание или правите своя собствена музика?
J.N.: Ние пишем музика за себе си и хората ни харесват. Правим музика за тези, които са различни и другите ги намират за страшни/странни/лоши. Вдъхновението идва от живота сам по себе си. Ние свирим за да се справим с живота, простичко и невъзможно наистина.

MH18: Как гледате на колегите си от жанра, които рязко променят стила си и се впускат в експерименти? Бихте ли направили Atmospheric, Ambient албуми, например, още повече, че използвате акустични инструменти в албумите си?
J.N.: Не слушаме много „групите на деня“, но за мен лично Netherbird не е въпрос на стил и звучене, а на емоция. Работим с Мрака и бихме използвали всеки инструмент, от който имаме нужда, за да направим това, което ни трябва. Но мисля, че повечето групи, които прибягват до експерименти го правят, защото не могат да правят истинска музика, и за нас това винаги опира до написването на „този“ риф.

MH18: Бихте ли разгадали мистерията около барабанистите – вашият и този на Withershin?
J.N.: Като цяло няма никаква мистерия. Имахме общ барабанист, тъй като той беше това, което ни трябва и сме горди да свирим с него.

MH18: Какво мислите за колегите си, които се самоубиват?
J.N.: Животът е избор, така че разбирам някои хора, които решават да сложат край. Мисля, че животът е важен и никога не бих казал, че това е правилният начин да си отидеш, тъй като само ако сме живи можем да повлияем на нещата. Когато умрем всичко свършва. Имам приятели, които сложиха край на съществуването си. Липсват ми, но също така уважавам избора им.

MH18: Смяташ ли, че текстовете на една група трябва да имат някакво послание или това не е важно ако музиката се харесва и има своите фенове?
J.N.: За мен музиката без послание не е музика, а просто шум. Правя музика, за да променя света и за да накарам всяка странна личност да се почувства „вкъщи“. Но това съм аз и Netherbird. Други групи правят нещата различно, но аз лично не мога да пея „за нищо“. Имам нужда да вярвам, че правя нещо за нашите слушатели, иначе това щеше да е тишина за мен…

MH18: Какво мислиш за религиите като цяло? Мислиш ли, че има религиозна философия, която може да те направи свободомислещ човек или във всички го има моментът на покорство и ограничаване на избора и свободната воля?
J.N.: Имам религиозни приятели, които са страхотни, а познавам и атеисти, които са пълни идиоти. Религията е само едно парченце от това, което сме. След като хората искат да вярват, аз нямам проблем. Застъпвам се за правото на свободен избор. Това е всичко. Ако това е твоят избор, не нараняваш никого, тогава аз съм ок. Кажи ми как да мисля, и ще те намразя.

Последният коментар от Johan е с днешна дата. Попитах го с какви впечатления си е тръгнал от България.

J.N.: Концертът в София беше изключителен. Наистина харесахме мястото. Атмосферата и хората бяха фантастични. Такъв отклик би направил всеки артист повече от горд. Ще помним този концерт много дълго време! Освен това имахме шанса да посетим съседния бар (не мога да си спомня името (става въпрос за BlackLodge Bar, където се проведе after party). Всички си казахме, че искаме да имаме такова брилятно място и в Стокхолм. Фантастично място. София наистина ни поздрави по най-добрия възможен начин. За нас беше чест да свирим там! А от тук можете да изтеглите нашите албуми.
//Neph

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото