Интервю с INVIDIA

invidiaband

В навечерието на първия от предвидените им два концерта потърсихме групата за кратко интервю. Ето какво споделиха музикантите от INVIDIA:

 

MH18: Както обичам да казвам, в блек метъла няма нищо случайно, така че – представете се. Кои са INVIDIA? Доколкото знам в състава ви участват музиканти, които свирят и в други наши блек групи.

INVIDIA: INVIDIA е блек метъл проект от Стара Загора и основният състав включва Count Gorbag – вокали, Atanatus – китари, Jorro – китари. От година работим с Mephisto Diabolis от Serpentine Creation, Demonism – барабани и съвсем отскоро с Icon Evil от Embrace by Dark – бас.

MH18: Според биографията, която намерих, след месец стават 5 години INVIDIA. Много или малко време е това за вас? Доволни ли сте от постигнатото, към какво се стремите?

INVIDIA: Пет години са и малко, и много за една група . Ключов момент беше реализирането на първия ни албум Deep Into the Moonlight“, който очерта основните посоки в развитието на бандата. Разбира се, положихме много усилия, за да просъществува INVIDIA през тези години… и сме доволни от резултата. Следващата ни цел е да запишем втори албум, материалът, за който е почти готов. Част от него ще изпълним в събота.

MH18: Мислили ли сте за нещо специално, с което да отбележите тази, макар и скромна годишнина?

INVIDIA: Може да се каже, че отбелязваме годишнината с два концерта – в Стара Загора и в София, но всъщност това съвпада и с факта, че вокала на бандата си е в България за две седмици

MH18: Не сте много активни откъм сценични прояви, а и принципно няма много гласност около вас. Умишлено ли търсите тази „тайнственост“ или просто така се случват нещата?

INVIDIA: В началото групата започна активно с концертни изяви, но по време на записите на албума някои обстоятелства наложиха промени в първоначалния състав. Разделихме се с Траян Лечев – първия ни барабанист, с когото композирахме песните от албума и демото. По същото време и вокала ни замина да живее в чужбина. Поради всички тези причини няма толкова шум около нас, а концерти правим само когато успеем да се съберем всички… засега поне веднъж в годината успяваме.

MH18: В началото на миналата година издадохте един много добър (според мен) албум „Deep Into The Moonlight“. Разкажете повече за него. Кога и къде се осъществиха записите? На каква тематика и звучене залагате? Доколко е важно за вас посланието зад музиката?

INVIDIA: Цялата 2013 г. измина в записи, групата претърпя промени – разделихме се с Trayan-the former drummer и бяхме изправени пред сложната задача да намерим барабанист, с който да довършим записите. В крайна сметка в албума взеха участие общо трима барабанисти. Всичко това беше свързано с доста емоции и имаше моменти, в които бяхме близо до краха… но това беше и доста полезно за нас – „стегнахме редиците“ така да се каже, а от друга страна имахме удоволствието да се сблъскаме с невероятния талант в лицето на Лъчезар Георгиев – Лъчо – човека, на когото дължим перфектното качество на продукцията. Текстовете рисуват мрачни и злокобни картини от дълбините на човешката душа, като два от тях са вдъхновени от „Malazan Book of the Fallen“. Нека всеки сам открие посланието за себе си като чуе албума… важна е музиката.

MH18: Кои са любимите ви групи и доколко сте повлияни от тях при създаването на музиката си?

INVIDIA: Всеки от нас слуша различни неща, но всички единодушно харесваме скандинавската сцена и това няма как да не ни влияе по някакъв начин

MH18: Излязоха доста интересни албуми на български блек метъл групи, имате ли си фаворит измежду тях и като цяло какво мислите за нашата блек сцена, част от която сте и вие?

INVIDIA: Serpentine Creation с последния им албум „The Fiery Winds of Armageddon“ и преди него с „Anti Religion“, и „Dystopia“ са нашите фаворити от Бг сцената. Разбира се, не са за пропускане и Dimholt и Belgarath с техните дебюти. А на нашата блек сцена напоследък се появиха няколко съвсем нови проекта, примерно като Matubes, също така се възраждат някои стари групи и има някакво движение… Ето, съвсем скоро предстои и фестивалът Autumn Souls Of Sofia, което говори, че колкото и да са скромни мащабите у нас, все пак има хора отдадени на тази музика.

MH18: Има ли някакъв конкретен повод зад предстоящите ви концерти, разкажете повече за тях?

INVIDIA: Конкретният повод за концертите е, както казах, фактът, че Count Gorbag си дойде за малко в България и тъй като знаехме за това предварително, имахме време да организираме събитията. Ще представим нови парчета, които за първи път ще свирим на живо.

MH18: Споменахте, че феновете ще могат да си купят албума „Deep Into The Moonlight“ на предстоящите ви концерти. Откъде още могат да се снабдят с него?

INVIDIA: Направихме втори лимитиран тираж на „Deep Into the Moonlight“, тъй като първият (също лимитиран) се изчерпа отдавна. Освен сега на концертите, албумът може да бъде закупен и от facebook страницата ни или свален с платен даунлоуд от bandcamp.

Благодаря за интервюто!

 

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото