Интервю с Fin Muir (Waysted)

WAYSTED WORLD

 
Saxon – Fin, имате чисто нов албум „The Harsh Reality”. Как би описал тази Действителност и би ли ни разказал малко повече за създаването на албума ?

Fin – Добре, „The Harsh Reality” се роди като коментар на един приятел, когато говореше по телефона. Аз го чух и взаимствах както става с много неща в тази група и по принцип в живота, когато си бил толкова дълго около животното каквото представлява Peter Frederick Way. Ако нещо е казано ивън нормата , някой от нас ще го подхване и използва до крайност.
И накрая завършва като екологична песен … Причината … Пороите и наводненията, които удариха Обединеното Кралство през 2007 бяха най – лошите в историята му ! Гледах на живо по телевизията как живота на хората е унищожен от майката природа , носеща до домовете им толкова много вода, която не може да се пие…. НЕ ОСТАВЯЙТЕ ВОДАТА ДА ТЕЧЕ , КОГАТО СИ МИЕТЕ ЗЪБИТЕ …. Помнете:  Тя е ценна … Не я хабете напразно….
Целият албум беше записан, миксиран и завършен за две седмици през август 2007. Едната в началото на месеца, другата – в края. Ние си прекарахме времето пишейки и усъвършенствайки песните в The Gander/Bournemouffff, едно сборище, което аз ръководих и където „The Harsh Reality” се появи на бял свят. Когато отидохме в Trinity Heights Studio, Newcastle, ние просто влязохме и сладко ги подредихме. Защото освен това Chris George е топ-оператор. Той изобщо не се суети и има изключителен усет. Обичам неговия саунд! Не е кой знае каква философия !!! R.D. беше също в изключителна форма . Сега, имаме също пети член в тима Waysted – “Nacho” Jase , който ще пътува с нас като втори китарист и ако Pete се строполи, имаме отличен заместник. Jase беше въвлечен в част от песните и бек вокалите . Ние също направихме една от неговите песни „Samaritan Man” /бел. – ето защо ми стоеше малко като „кръпка”/ – убийствена песен … И ето всичко е страхотно и имаме големи „флуиди”, когато сме заедно в този Waysted World.

Saxon – Кажи ни повече за успеха ти в ВВС комедийния сериал “The Office” и песента “Handbags & Gladrags”? /написана през 1967 от Mike d’Abo (Manfred Mann) и изпълнена по – късно от Rod Stewart, Stereophonics и др.

FIN – Идеята дойде през 2000г. от моя голям приятел Big George, който написа основната тема за друго ВВС топшоу “Have I Got News For You”. Ricky Gervais му звънна и поиска от него да събере състав за записа. Ricky е огромен фен на Rod Stewart както и аз, което е супер. При записа имаше само един електрически инструмент – бас китара, изсвирена от Big George. Всички останали бяха акустични и имаше само еднодневна запис-сесия и не успяхме да запишем цялата песен. А и те нямаше да използват цялото парче, защото имаха нужда само от малки откъси за ТВ шоуто. Наистина направо е срамно. Stereophonics го доказаха по-късно. (бел. Вариантът на Stereophonics попада директно в UK TOP 10 ). Но все пак това връщане назад е голямо нещо. Ricky ни пусна няколко епизода, когато бяхме в студиото и ние си помислихме : „Абе за какво става въпрос ?”, но никой /дори и те / не знаеха, че успехът на шоуто ще бъде ОГРОМЕН!

Saxon – Според мен е голяма чест да се направи кавърверсия на песента на Aerosmith – Sweet Emotion? Как се случи това ?

FIN – Случи се доста лесно. Classic Rock ни попитаха дали не бихме могли да им сътрудничим за техния Hollywood Rocks брой, излязал в началото на 2007 година, включващ компакт диск с рок песни от филми. Sweet Emotion не беше първият ни избор /в никакъв случай поне мой първи избор/. Аз исках да направим “Born to Be Wild” на Steppenwolf, но вече някаква друга банда се беше заела с “The Pusher” от “Easy Rider”, а те не искаха две песни от един и същи филм. Така беше приета “Sweet Emotion”, една от любимите песни на Chris и „така стана всичко”. Pete ме запали по Aerosmith, когато се срещнахме за първи път през 1982 г. Израснал съм в Глазгоу и ги бях отписал тези Aerosmith. Смятах, ги че са някакви ирландски позьорчета от един плакат , кото ми се беше мернал. “Fuckin’ eedjit” както бихме казали в Шотландия. През 1982г. така ги харесах, че не е за вярване. Миналата година ги гледах в Hyde Park и бяха невероятни. Смятам, че и нашата версия стана също добра.

Saxon – Има велико съживяване в хард рок и хеви метъл музиката. Много от концертите в България са дори разпродадени! Как би описал това явление ?

FIN – Не знам как да го опиша. Може би следващият ти въпрос дава отговора. Ако цялата рок музика е била забранена в България, тогава съживяването й може би се дължи на факта, че когато хората не могат да имат нещо, те го искат много повече. Би трябвало да знаеш по – добре от мен защо и по каква причина има такова възраждане, но сигурно е велико за феновете и групите – Top Shows, Sold Out , Great Rockin’ Nights. Бих искал да дойда и да направя няколко концерта във вашата страна и да усетя част от вашата култура, да се срещна с нови хора и т.н. Споменах за това на нашия агент. Той се казва Mark @ Factory Music. Ако искаш да му изпратиш някаква информация с кого би могъл да разговаря за гигове, сигурен съм, че ще го оцени.

Saxon  – В периода 1982 да 1989 вашата музика беше забранена в България. Тук имаше легенди за съвместното ви турне с Dio през 1983г. Каква беше Рок Европа през 1983 ?

FIN – Човече, това беше толкова отдавна, тъй че сега ми е малко смътно . Спомням си как Ronnie James Dio се отегчаваше от Pete Way , който се извиняваше през цялото време, и му казваше, че ще го удари ако каже още веднъж Sorry. Знам какво означава това , защото за интервал от пет минути Pete Way може да бъде въодушевен, отегчен и обаятелен!!!!
Това е легендата Pete Way от Waysted …

08.01.2008 г.

Saxon

 

 

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото