Интервю с Erik Gärdefors (GRIFT)

erik-griftGRIFT е може би един от най-мистериозните проекти, които ще участват на Autumn Souls Of Sofia 2017. Erik Gärdefors и неговите трима приятели, съставляващи лайв групата ще свирят на 25 ноември в клуб Live&Loud. След кратки, но убедителни преговори успях да взема това интервю от Erik за вас. Както ще видите не е от хората, които обичат да говорят много, някак между другото оставя впечатление сякаш бяга от някои отговори… Но пък това го прави едно от най-ценните интервюта, които съм взимала. Може би в това е големият чар и притегателност на тези артисти. Наследете се!

Satania: Как създаде GRIFT каква е идеята зад проекта?

Erik: Създадох GRIFT през 2011-та. Моята идея от началото беше да пиша толкова честна музика и текстове, колкото е възможно. В моя случай това често води до меланхолични мелодии и думи.

S.: За шест години какво даде GRIFT на феновете си, на какво ги научи и какво още би искал да им даде?

Erik: Аз не съм тук, за да уча или проповядвам! Хората често ми казват, че намират някаква утеха когато слушат моята музика. Това е нещо страхотно за мен да го чуя, защото мисля, че правя това за себе си, като терапия.

S.: Защо избра това име?

Erik: Исках име с непоклатим смисъл. Шведският поет Johannes Edfeldt е писал за GRIFT и когато го четох си мислех, че би било подходящо за име на групата.

S.: С какво тази част от Швеция, където живееш е по-различна от другите части на Швеция? Какво те вдъхновява там?

Erik: Опитвам да правя нещо от това, което ме заобикаля всеки ден. Ако съм роден в Париж или в пустинята Сахара бих опитвал да правя нещо друго в замяна.
Това не е толкова до различното място, това е повече до съдбата, къде съм роден и къде живея.

S.: Музиката на GRIFT е вдъхновена от шведските поети. Може ли да кажем, че GRIFT са музикални пейзажи, носещи мрачната душа на шведската поезия?

Erik: Може би по някакъв начин. Предполагам това е защото чета поети и получавам словесно богатство, за да опитам да изразя себе си. И трябва да е на шведски, защото като цяло не съм добър в английския.

S.: Искате музиката ви да предизвика екзистенциални въпроси и размисли. Кой е най-болезненият екзистенциален въпрос, на който GRIFT търси отговор?

Erik: Повече ме интересуват въпросите, отколкото отговорите. Чрез лириките си опитвам да извикам големите, нестихващи въпроси, които винаги ще ни преследват.

S.: Четох едно ревю на Syner, в което ви наричат DSBM и ви сравняват с Lifelover като емоционално въздействие на музиката върху слушателите. Как би коментирал това?

Erik: Не съм към DSBM като цяло. Не е моята чаша чай. Но мога да разбера, че хората сравняват GRIFT с DSBM групи, предполагам най-вече заради моя тип вокали. Отчаяният вой…

S.: Всъщност колко Black Metal е GRIFT ако говорим за тривиалното значение, което се съдържа в това определение?

Erik: Не знам и никога не мисля за това. Не мога да избягам от там, от където съм дошъл. Когато бях тийнейджър и открих Норвежката Блек Метъл сцена бях обсебен от нея. И това тупти в мен до сега. Но днес слушам и много други видове музика и не виждам причина да класифицирам GRIFT като едно или друго, безсмислено е да го правя.

S.: Сплитът ви с Drudkh е наистина нещо много дълбоко, отличително и наситено. Как се случи тази колаборация. Разкажи повече.

Erik: Roman и аз контактувахме много години. Пишехме си за поети, история и музика, а след това просто решихме, че е естествено да направим нещо заедно.

S.: Новият ти албум сякаш го усетих малко по-различен. Какво е посланието, което Arvet отправя?

Erik: Това е албум за дома, биологичното и социално наследство, от което не можем да избягаме, но много от нас непрекъснато жадуват отдалеч.

S.: Не правите много концерти извън Швеция. Къде сте свирили и планувате да свирите?

Erik: Всъщност тази година направих много концерти. И като група и соло акустични концерти. Тази година GRIFT е имал представления в Германия, Австрия, Швеция, Норвегия, Дания, Швейцария и Полша.

S.: С колко музиканти излизаш на сцената и кои са те, ако разбира се можеш да разкриеш това?

Erik: Ние сме четирима човека, когато свирим като пълна група. Това са трима мои стари приятели.

S.: Как изглежда едно представление на GRIFT? Използвате ли шаманизъм и как шаманизмът е заложен в шведските традиции?

Erik: Ние сме като силуети на сцената. Използвам тамян, малко клони, рога и други неща, за да събудя точната атмосфера.

grift-arvetS.: Какво подготвяте за българските фенове като представление и мърч?

Erik: Предполагам ще нося някои CD, LP и фланелки.

Финални думи. Благодаря за отделеното време! Ще се видим някъде по пътя!

Erik: Благодаря много! Наистина ще бъде много интересно за нас да свирим в България за първи път!

Официални ресурси на GRIFT

www.facebook.com/griftofficial

www.griftofficial.bandcamp.com

www.instagram.com/griftofficial

 

Предстоящи концерти:
AUTUMN SOULS OF SOFIA | SOFIA, BUL

Билети eTicketsmall

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото