Интервю с Борис „Sunday“ Павлов – (DETRAKTOR)

detraktor

Само след две седмици една много пъстра, бунтарска дружина ще внесе своя колорит по нашите земи. На 15 септември столичният клуб Live&Loud ще понесе нашествието на три доста колоритни групи – шведите Siniestro и Phidion, и… хм, германците Detrktor. Кои са Detraktor, какви са бъдещите им творчески планове, както и други интересни неща сподели за вас българската следа в групата – Борис „Sunday“ Павлов. Надявам се ще ви е интересно.

Satania: Здравей! Първо разкажи ни кои са Detraktor, как се събра групата, както и за българската следа в нея?

Sunday: DETRAKTOR е група създадена от 4-ма членове (Бразилия, Чили, Аржентина и разбира се, България). Живеем в Хамбург, Германия и се запознахме спонтанно в ранните часове на нощта през Декември 2015. След известно количество бира, решихме, че е време да направим група, която няма да се срути след година-две. Всеки от нас е с идеята, че можем да комбинираме нещо уникално като поведение и идеи.

В началото нямахме вокалист, така че избрахме този, който имаше достатъчно глас да запише демото. А пък Хенрике се оказа, че хич не е зле. Освен, че не сме немци в немска група, но така се реши, че ще станем и нестандартна формация. Малко като Фил Колинс, но без таланта му… :)

S.: Защо траш метъл? Какво ви вдъхнови да свирите точно този стил?

S.: Опитваме се да покажем, че все още е възможно да се свири музика от сърце, без да се има предвид колко пари ще се изкарат или да се сравняваме с модерните стандарти на метъла. Музиката ни е енергична и това според нас е много по-важно от това колко технично или бързо трябва да се свири. По принцип, ние не обичаме да слагаме етикети. DETRAKTOR е група създадена спонтанно и това се отразява в музиката ни. Това, че звучи повече траш от нещо друго е съвпадение. Ние даже предпочитаме по бавното и тежкото.

Като музиканти, не можем да избягаме от собствените си вдъхновения. Всички сме фенове на олд скул траша и може би за това пишем напомнящ стил. Но главната цел не е това, всичко трябва да остане спонтанно, а не планирано.

S.: Малко клиширано начало, но, как избрахте името на групата? Очевидно, че посланието е доста различно от реалното значение на думата. Търсена ли е заигравката? (според Български тълковен речник, детрактор е: Лице, което търси да омаловажи заслугите на някого, достойнствата на нещо.)

S.: Хаха… Искахме да се пишем TRAKTOR, но беше заето. После някой дойде с идеята да сложим DE отпред. Както всичко останало, не го обмисляхме много и си сменихме името

S.: Какво искате да бъде вашето послание към света и колко сериозно да ви приемат феновете?

S.: Имаме едно много просто и директно послание за всички бъдещи и настоящи фенове: нека разбием всякакви бариери и стереотипи. Ние сме може би добър пример за група без етикети, първо, че не сме от Германия, но в същия момент пък и сме. Имаме вокал, но той също свири на барабани. Всичко ни е малко встрани от главния път. И защо да не стане така и на живо! Не искаме да се харесаме само на най-специфичните метали, или пък на най-елитните. По скоро се опитваме да хванем по-отворените хора, които очакват нещо различно. Единственото сериозно отношение, от което имаме нужда е ако ви харесва, не се спирайте! Оставете самата музика да ви движи, без срам и без притеснения от чужди мнения.

S.: А вие колко насериозно се взимате? :)

S.: О, в нашите очи сме толкова несериозни, колкото и обратното, ха ха. Важното е да не променяш това, което си. Това, което правим е доста важно за самите нас, надяваме се винаги да е приоритет номер 1. За всичко друго, мога да питам, кои групи се запомнят най-много от фенове и колеги? Тези, които се забавляват както на сцената, така и зад нея. Няма вече място за поведението на рок звезди или незаслужената арогантност в метъла. Според мен, всяка група се взима на сериозно, важното е да си останеш фен и да не забравиш, че това, което си постигнал е с голяма помощ от всички, не само от себе си.

S.: Печелите W.O.A. Metal Battle и то в Германия? Как приехте този успех?

S.: Ами… не помня… Всичко се случи доста бързо и ние прекалено много отпразнувахме…

За нас това беше изненада. Имаше два рунда преди самия Вакен, с доста солидна конкуренция. Опитахме се да не му мислим много, а да считаме всеки концерт като самата награда. Странно е като кажат името на групата при победителите. Дори и след концерта във Вакен имаше кратък момент между целия хаос, където се чу въпросът: „чакай, тези сериозно ли ни избраха да свирим тук?!“.

Като страна с може би един от най-големите и най-важните репертоари в метъл музиката, Германия да ни каже, че ставаме за слушане е просто нещо, което не мога да обясня с думи. След победата просто почнахме да се забавляваме на сцената още повече. Ако това поведение ни доведе до там, просто продължаваме напред!

S.: Как това се отрази на групата (повече фенове, нови предложения от лейбъли и промоутъри)?

S.: Разбира се, Вакен ни даде голяма възможност да се запознаем с доста хора от музикалния бизнес. Според мен, това е истинската награда от самата битка. Ние винаги ще имаме нужда от помощ. Ако някои си мислят, че сами могат да достигнат каквото и да е ниво, бързо ще разберат, че ще е много трудно.

Имаме изненадващ интерес от немските фенове след това състезание, но не е и само заради самото него. Тази година за нас, състезанието е малка (но важна) част. Нашият план се развива със или без Вакен, така че се надявам успеха ни да не се дължи само на фестивала. Тоест… елате и сами си вижте!

S.: Мислите ли, че този успех ще ви отвори много врати или си трябва и здрава работа, за да стигнете там където сте решили?

S.: Опция 3: и двете? Разбира се, Вакен и състезанието са голяма помощ, особенно за нас. Ние сме от доста скоро (Вакен ни беше 9тия концерт), в момента нямаме много отворени врати, по-скоро малко притворени… Всъщност, всичко е много работа. Не само от нас. Всяка потенциална възможност изисква упоритост и труд и от другата страна. Заедно с всички контакти, дойде и двойно повече работа и различен калибър проблеми. Но за сега се справяме с тях надъхани и готови!

S.: И мисля тук е мястото да попитам, доста концертно активни сте, как се случи колаборацията ви със Siniestro?

S.: Доста случайно. В началото на тази година успях да се свържа с няколко хора в България, част от метъл сцената и с тяхната помощ и доверие, бяхме прибавени към концерта. Имайте предвид, че това се случи много преди Вакен или каквито други концерти сме правили. Искам искрено да благодаря на всички, които ни предоставиха този уникален шанс. Дано нашата история вдъхнови и други, защото без да питаш, нищо няма да стане. Аз питах, и стана, ха ха

S.: Имате издадено само едно демо? Работите ли върху нов материал?

S.: Опитваме се. Демото е само четири песни, но като цяло имаме материал. Не още достатъчно за пълен албум, но всичко е планирано за края на годината. Така, че очаквайте новини от нас за това към Декември. Не искам нищо да кажа още, но ако с едно демо можем да направим концерт във Вакен, целта на албума е много по-голяма, ако това е изобщо възможно. Искаме да върнем олд скул чувството на метълите, но не само. Освен музиката, важното е и самото чувство и енергията която излиза от свирене на живо. С предстоящия албум ще се опитаме да покажем точно това.

S.: Извън песните от демото какво още ще чуят феновете ви на тези участия?

S.: Демото беше записано в доста ранен период. В последната година успяхме да рафинираме стила, и ако наистина трябва да сложа етикет или да сравня посоката на групата, бих казал, че ние сме по Groove Metal. Целият концерт ще е доста концентриран върху това чувство и агресията, която идва с него.

S.: Има ли амбиции за бъдещето Detraktor? И какви са те?

S.: За всички нас тази група е може би начин на живот. За нас е важно да разпространим нещо ценно към целия свят! Всички искат да станат големи звезди. Но ние просто се надяваме да успеем да убедим публиката, че не сме просто хоби банда, а вкарваме всичко от себе си. Ако хората го разберат, нещата ще дойдат с времето си.

S.: Вашето послание към феновете и към тези, които ще дойдат да ви видят.

S.: Подгрейте си вратовете, че мускулната треска там не е приятна!

За всички които не ги е страх да разговарят на Английски, елате да говорите с цялата група. Гарантирам ви, че ние сме там да се забавляваме, дори и извън концерта!

S.: Нещо, за което не питах, но бихте искали да споделите.

S.: Като млада група в Германия, ние сме получавали цял спектър от отговори от всякакви хора и промотъри. Бих искал да кажа на всички начинаещи групи като нас, че най-важното винаги ще е колко доверие имате в себе си и в музиката. Няма значение от стил или инструмент. Това, което сме забелязали е, че всички се опитват да станат следващата Металика, но много малко хора вярват, че това някога ще стане и всеки е песимист. Защо? Ако и Металика са си казали това в началото, какво щеше да стане? В днешния метъл има много групи, което прави нещата трудни. Иска се много работа, но рано или късно, наградата идва и си заслужава. 100% си заслужава!

Благодаря за интервюто!

ФБ страница на групата
Страница на събитието

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото