Интeрвю с BOLG

bolgband

Само след седмица (на 13-ти април) BOLG ще разделят една сцена с родните BELGARATH  и фините Kuoleman Galleria и, тъй като винаги при участията си остават някак между другото реших този път да насоча фокуса на предстоящото събитие към тях. Вижте какво споделиха за вас.

Satania: Здравейте, не знам дали все още имате нужда от представяне, но разкажете нещо от историята на групата, което не сте разказвали или е извън приетите клишета /събрахме се еди кога си, за да правим еди какво си, но после излезе нещо извън плана :)/.

BOLG: Ще трябва да те разочароваме – вписваме се в рамката на нормалното – група приятели с една и съща визия и идея за музика. BOLG се създаде някъде през пролетта на 2004 г. От оригиналния състав са останали само двама. В момента сме Крум – вокали/китара, Kamael – барабани, Асен – китара и Андрей – бас. В началото искахме просто да създаваме нещо свое. После, напълно нормално се появи желанието да излезем на сцена… Да запишем песни… И така след един сплит и две-три песни включени в компилации стигаме до настоящият момент.

S.: Защо BOLG? Стремели ли сте се името да носи някакво послание или да отговаря на идеите и концепцията на групата?

BOLG: Разбира се, че малко или много името не е подбрано случайно. BOLG на древен български означава „вълк“ (има легенди, които разказват, че древните българи са почитали два свещени вълка) както и „вещ, знаещ“. Свързано е и с корените и вярванията на народа ни от онова време. А посланието (ако може да се нарече така) е хората да се обърнат към природата и нейната магия, както са го правили предците ни. Без нея сме загубени.

S.: Дискутирали сме с приятели, че първоначално сте започнали като кавър група. Кога започнахте да пишете своя музика и кога ще има албум от BOLG?

BOLG: Изненадваш ни с това, че сме били кавър група. Това дори никога не ни е хрумвало. За цялото си съществуване сме направили не повече от 4 кавъра. Ако това може да ни определи като кавър група – О.К. Пишем авторски парчета от самото създаване на групата. А що се отнася до предстоящият ни албум… Силно се надяваме и правим всичко възможно ако не есента, то до края на годината да е вече на пазара. Ще съдържа неиздавани до сега, но познати на публиката песни, както и презапис на едно старо парче. Около 40 минути Black Metal в най-чиста форма. Такъв, какъвто ние го виждаме, разбира се – Високоскоростен, надъхан и прегазващ сетивата.

S.: Направило ми е впечатление, че имате страхотно чувство за хумор и обичате да си правите шеги с така наречената trve концепция. Колко насериозно се взима BOLG и колко сериозно приема това, което прави?

BOLG: Ако човек няма чувство за хумор, то тогава значи нещо в него е повредено. До колко се взимаме насериозно..? Предполагам, че трябва да дефинираме „насериозно“, защото за всеки това означава нещо различно.  Изкуството не заслужава несериозно отношение. Определено влагаме сърце и душа в това, което правим и сме доста сериозни в това. Стремим се да покажем нашата позиция, вярвания и виждания чрез текстовете си, но пък от друга страна да сме се взели толкова навътре и  да си мислим,  че сме нещо нечувано и невиждано – не. Наясно сме от къде сме тръгнали,  къде сме в момента и къде можем да стигнем.  Мислим, че сме успели да избегнем това „да сме си повярвали“. И така се чувстваме добре. А относно Trve концепцията… Има групи, който видно прекаляват с имидж, поведение на сцена и т.н. На други пък им „отива“ и не изглеждат смешно; дори напротив – получават им се нещата. В частност ние не държим толкова на имидж и не изглеждаме крайно блек,  но идеята ни е от  музиката ни да падат зъби (хахаха).

S.: За първи път ви гледах преди няколко години в Jet Rock, а за последен миналата година когато подгрявахте GRÁ. Честно разликата между „тогава“ и „сега“ беше осезаема. Според вас има ли го това израстване или е само субективно, погледнато отстрани? Какво е различното за BOLG сега? По-креативни ли се чувствате /да използвам една чудесна „българска“ думичка :)/?

BOLG: Концертът с GRÁ беше супер преживяване и опит за нас. Надяваме се, че осезаемата разлика е в положителна посока (хахаха). Може би сега, в този ни състав се чувстваме по-сигурни в себе си, имаме възможност да репетираме по-усилено от преди и това явно се отразява благоприятно на групата и музиката, която правим. Дали е израстване?  – това хората ще кажат.

S.: Като част от българската блек метъл сцена със сигурност имате впечатления от нея. Какви са те, може ли според вас изобщо да се говори за някаква родна блек метъл сцена?

BOLG: Много качествени групи за съжаление вече не са активни, но въпреки това сцена все още има. Малка, но важното е, че не е спряла съществуването си, като дори има групи, които изпъкват значително и правят всичко възможно сцената да се запази на нужното равнище, така че като цяло Black Metal сцената ни не е за изхвърляне или за пренебрегване. Силно се надяваме ние също да допринасяме за това.

S.: Преди време под един репортаж се заформи кратък спор, защото колегата ви беше представил като „група призоваваща Сатаната“. Кои Стихии всъщност призовава BOLG и доколко „сатаник“ се чувствате? :)

BOLG: Оу… Да. Имаше един такъв спор под един репортаж (хаха). 0% „Сатаник“ и 100% езичници. Ето така се чувстваме! Обърнати сме изцяло към природата и нейните сили и закони. Човек е част от природата и макар не най-добрата част, то все пак трябва да уважаваме, пазим и почитаме това, което ни е дала. Битката с нея винаги завършва не в полза на човечеството, но явно сме достатъчно глупави и си въобразяваме друг изход от тази борба.

bolgpromo

S.: Тук е мястото да отправите магическото си заклинание към феновете да дойдат да ви видят на 13-ти април.

BOLG: Ще кажем това, което казваме винаги и навсякъде – Посещавайте концерти. Това е начинът, по който да покажете на Българските групи, че ги подкрепяте. Бири можем да пием и след това, но първо нека уважим труда на родната сцена. А за предстоящото ни участие… Който ни харесва и иска да ни види или пък не сме му познати и му е любопитно кои сме и какво правим – да заповяда на 13.04.2017г. в  клуб „Три уши“. Ще делим една сцена с машините Belgarath и Kuoleman Galleria. Шоуто започва в 20:00h така че бъдете там по-рано.

S.: Благодаря за интервюто и до скоро!

BOLG: Ние също благодарим за интереса към групата и нашата музика. Това е сигурен маркер за нас, че се движим в правилна посока.
To find the soul of the Pagan forces!!!

  1. #1 написан от AVA (преди 2 години)

    Bolg са яки. И са прави – ходете на концерти! Сигурна съм, че на 13-ти ще е много приятна предпразнична вечер 😉 С удоволстиве ще й се насладя.
    Satania, благодаря за интервюто. След концерта очаквам репортаж :)

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото