Интервю с Andreas Heljarmadr – (GRÁ, DARK FUNERAL) – „Ще се върнем със сигурност, всичко опира до това да подредим всяко парче, за да го направим перфектно!“

heljarmadr

Може би Heljarmadr ще се превърне в най-интервюирания музикант от Metal Hangar 18, но още някъде там между затварянето на последната страница от историята за Charon и издаването на „Ramsvarta Tankar“ започнаха да се трупат въпроси. Предстоящият албум пък донесе още повече неизвестни, така че преди да го ревюирам реших, че е по-добре лично авторът му да ви го представи. Макар и нов, албумът си има своята предистория и малки тайни. Какви?! Вижте интервюто.

Satania: Привет, Andreas! Предполагам вече си се съвзел от продължителното турне зад океана. Благодаря, че се отзова!

Heljarmadr: Здравей! Да, току що се върнах от страхотно Северноамериканско турне с Dark Funeral, благодаря за интереса и подкрепата!

S.: Въпреки, че ще си говорим предимно за GRÁ и предстоящия ви албум не мога да не попитам за турнето в US. Как премина, какви впечатления събра, от страната, от феновете?

H.: Ами това беше първият ми път в Съединените Щати и Канада, така че очевидно това беше пътуване изпълнено с нови впечатления и преживявания. Почти половината от концертите бяха напълно разпродадени, което разбира се е огромен успех и всички фенове изглеждаха много доволни от това, което им дадохме.

S.: Да започнем с логото. Имаше много за и против когато показахте новото лого даже предположения, че GRÁ ще станат дет метъл група. Как би отговорил на това? Вярно нова концепция, но не мислиш ли, че една такава промяна е доста драстична и трудно се приема от дай хард феновете?

H.: След като приключихме със задачата, която си бяхме поставили, когато започнахме GRÁ, ние обсъждахме накъде да тръгнем и решихме просто вдъхновението да струи и да следваме своите инстинкти. Аз дойдох до идеята да се сдобием с ново лого и беше първата ми среща със скептицизма в групата.

След това започнах работа с Luciana по проект за ново лого и всички се интересуваха все повече и повече от идеята и когато най-накрая получихме крайните резултати, всички съмнения бяха изчезнали. Приемам, че хората не харесват промените, прогреса и еволюцията, но старите записи са там, за да им се наслаждават. Не принуждаваме никого да слуша новия материал и честно казано, ако промяната на логото е достатъчна да накара някого да се откаже от групата, тогава майната му, ние нямаме нужда от такива повърхностни хора, както и да е.

Новото лого представя бариерата, която да раздели предишния Charon от това, което правим с „Väsen“. Въпреки, че „Väsen“ определено е албум на GRÁ (без дет метъл в него) той е част от тази еволюция, крайъгълен камък по нашия път към разораването на нови територии.

S.: В групата настъпиха някои промени. Би ли споделил повече. Natt все още ли е част от групата, защото не фигурира сред членовете участвали в записите на албума?! Ще имате ли лайв китарист или ти ще поемеш и китарата, както на последните ви концерти?

H.: Natt напусна след сингъла „Ramsvarta Tankar“ и аз взех китарата. По някакъв начин съм доволен, че това се случи защото аз записах повечето китари във „Väsen“. Тъй като написах и песните беше по-лесно да ги направя точно по начина, по който ги исках, когато ги свиря сам. Ние сме отворени за наемане на сесийни китаристи за изяви на живо в бъдеще (вижте страницата на групата – бел. моя). Това не е необходимост, а възможен лукс. Ние сме достатъчно силни и четирима.

gra-promo1

S.: Начало на нова концепция ли е албума и ако да с какъв аспект от битието ще е свързана тя?

H.: Не, това не е нова концепция. Всички песни във „Väsen“ стоят на свои собствени крака и трябва да кажа, че чувството е много освобождаващо.

S.: Ще е застъпена ли отново темата за Смъртта и по какъв начин?

H.: Смъртта винаги е налице, предполагам, че трябва да разбереш за себе си чрез текстовете.

S.: Какво означава името на албума (Väsen) и каква символика е залегнала в него?

H.: Väsen е дума с много значения. Тя може да се преведе като „същност“, „същество“, „нещо съществуващо“ измежду другите неща. Какво означава лично за мен ще го запазя за себе си. Всички вие трябва да използвате собствения си ум за символиката или тълкуването на думата.

gra-coverS.: Обложката е наистина впечатляваща и доста въздействаща. Какво послание е вложено в нея. Разкажи повече за създателя ѝ?

H.: Да, получи се наистина много добре! Ако съчетаете заглавието на албума с изображението, отново стигате до точката, в която трябва да направите свои собствени заключения за значението зад нея. Axel Torvenius е страхотен разностранно надарен артист, който има много малко общо с блек метъла. Той прави скулптури, работи като художествен ръководител в компания за видео игри, прави картини и плакати. Обединяващото в неговите работи е, че винаги има мрачна аура около тях, което е една от главните причини, поради която го избрахме на първо място. Аз съм фен на неговото изкуство от много години и бяхме много щастливи, когато каза „да“ на нашата покана за обложката. Искахме нещо различно за „Väsen“ и той наистина донесе нещо, което не бихме могли да получим другаде.

S.: Ще има ли стилови изненади в албума (поне от анонса, в него ще има доста клавири)? Какво да очакваме като стил и звучене?

H.: Мисля, че всеки ще се съгласи, че той все пак е наистина много GRÁ, каквито ние ги познаваме от преди, но да, аз пуснах креативността да тече и включих много елементи, които са нови за моята музика. Има изненади тук и там, които сигурен съм ще повдигнат повече от една вежда.

S.: Има ли гост участия във „Väsen“? Разкажи нещо интересно от процеса по записването на албума.

H.: Не толкова много, колкото в „Ending“ например. Попитах J. Kvarnbrink от Mortuus (ex-Ofermod) дали иска да участва в текстовете и той го направи за откриващата песен „Till Sörjerskorna“. Също така използвах Mortifero от Asagraum за някои от хоровите части, където исках да присъстват женски вокали.

Няма толкова много истории от записите. Беше много напрегнато и много, много часове работа бяха вложени в този албум. Мога да кажа, че това, все пак е последният албум, който ще запишем с тази апаратура. Ние се преместихме след като записите бяха завършени и бъдещите ни издания ще бъдат записвани на абсолютно различно място. Не знам това как ще се отрази на саунда или аурата, но имах смесени чувства относно този факт, тъй като сме записали всичките си предишни албуми само на това място. Да се надяваме, че това все пак ще бъде напредък.

S.: И накрая искам да те попитам за Cursed 13. През 2016-та записахте страхотния сингъл Into Ashes. Планувате ли нещо повече за в бъдеще? Албум, концертни изяви?

H.: Не. Аз започнах Cursed 13 през 1998-ма и сега през 2018-та, 20 години по-късно реших да го приспя. Направихме последния си концерт на Mörkaste Småland и почувствахме това като достоен финал на групата. Имахме много предложения за концерти, но аз отказах всички.

Това беше моят спътник от много дълго, но чувствам, че нямам времето и вдъхновението необходими, за да го продължа. Последните години то беше в сенките и понякога е по-добре просто да го пуснеш да си иде, вместо да се държиш за сламки. Някои идеи и структури на песни от неиздаден Cursed 13 материал бяха използвани във „Väsen“ всъщност.

S.: И нещото, което предполагам най-много интересува феновете – турнето :) Знам, че „работите по въпроса“, но все пак, кога можем да очакваме GRÁ отново в Източна Европа и по специално в България?

H.: Хаха. Това изглежда е въпросът в умовете на много хора и аз наистина не мога да дам добър отговор на това все още. Ние ще свирим на Eradication Festival в Уелс през май и концерт в Гьотеборг на 1 юни, но повече от това не знам точно сега. В контакт съм с много промоутъри и веднага щом мога да подредя нещо добро ще знам. И повярвай ми, ние сме МНОГО нетърпеливи да се върнем на път!!! Нашата надежда е да направим нещо след лятото, когато всички фестивали са приключили.

gra-promoS.: Знаеш, че имаш много фенове в България. Тук е мястото да се обърнеш лично към всички тях. :)

H.: Наистина оценяваме цялата подкрепа, която получаваме от всички вас! Обърнахме внимание, че имате някои трудности да се сдобиете с албуми и мърч, така че постоянно търсим партньори, с които да работим, както преди имахме специална румънска фланелка, например. Кажи на вашите дистрибутори да се свържат с Carnal Records и да вземат албума за разпространение в България и на фирмите, които правят фланелки да се свържат директно с мен (Heljarmadr Prodictions), за лиценза за изработка на фланелки. Ние не подкрепяме буутлег културата, така че би било по-добре за всички нас ако направим добри сделки заедно, в завяна.
Ще се върнем със сигурност, всичко опира до това да поставим всяко парче на мястото, за да го направим перфектно!

 

S.: Благодаря за всичко, Андреас! Скоро ще се видим някъде по пътя.

H.: Благодаря за подкрепата! Да ще се видим по пътя!

 

 

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото