Фланелка на CRADLE OF FILTH предизвика скандал

cof shirt

Radio New Zealand е съобщило, че скандално известна фланелка на английските блекове, изложена като експонат в Кентърбърийския музей в новозеландския град Крайстчърч, е станала обект на нападение от жена с флакон боя.

На прословутата фланелка отпред е изобразена мастурбираща монахиня, а на гърба й пише „Jesus is a cunt“. Тя е част от експозиция наречена „T-shirts Unfolding“.

По думите на директора на музея Anthony Wright, жената се е опитала да заличи противоречивия експонат с черна боя, поради което е напръскала плексигласовата плоскост, зад която е била поставена фланелката. Охранителите веднага са извели жената от територията на изложбата. Експонатът не е пострадал, а боята скоро след инцидента е била измита.

Съюзът на данъкоплатците в Нова Зеландия обаче е против тази изложба защото е „неразумно използване на данъците им“.

„Ние възразяваме не срещу тениските сами по себе си, а срещу това, че парите на данъкоплатците отиват за нещо, което в най-добрия случай можем да наречем предмет с ниска културна и историческа стойност“ – заявява директорът на Съюза.

По думите на директорът на музея, фланелката е само една миниатюрна част от изложбата и се намира там, защото „се явява ценна част от историята на цяло едно културно движение.“

Известен е цял куп случаи, в които на притежатели на въпросната дреха, появили се с нея в публичното пространство са били налагани глоби и наказания. Ето някои от тях:

През 2008г. полицията на курортния район Gold Coast, Австралия е предявила обвинение за оскърбително поведение към тийнейджър, носещ скандалната фланелка на CRADLE OF FILTH.

През октовмри 2005г. британски фен на тежката музика е бил осъден на общественополезен труд за същото деяние. Тогава 19 годишният Adam Shepherd попада под ударите на приет наскоро закон, според който „носенето на обществени места на оскърбителни за религията символи е равносилно на разпалване на ненавист.“ До момента във Великобритания са известно още поне два случая, когато появяването в публичното пространство с тази фланелка е завършвало с арест.

35-годишният Dale Wilson от Норич е бил арестуван през 2004г., признат за виновен в „оскърбително поведение с религиозни конотации“. Бил е освободен с препоръката „да порасне“, а освен това е трябвало да заплати 150 паунда съдебни разноски и като изпълнение на присъдата да унищожи фланелката.

От подобна участ не се е измъкнал и емблематичният Nicholas Barker, който по време на пребиваването си в CRADLE OF FILTH е имал неблагоразумието да се появи с такава фланелка публично в Dover. Последствията? Бил е арестуван за „подстрекателство към обществени размирици“ и никакви устни споразумения не са помогнали.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото