В клетката на ‘металния ринг’ – ние срещу CAGE и SOL INVICTUS

Sean PeckCAGE идват за концерт в София!” – от не едно или две места чувах подобни възклицания през последните няколко седмици. Явно групата, макар и не особено популярна (дори все още причислявана към “графа: ъндърграунд”), има своята вярна фенска маса сред привържениците на хеви/пауър метъла у нас. И като прибавим към това и факта, че  е първо посещение на бандата на родна земя, при това цели 25 години след създаването й – започнах да разбирам ентусиазма и нетърпението на почитателите …

Понеделник вечер. Вероятно най-малко подходящият ден за концерт, но пък: “хеви метъл, силен звук и много бири”! Какво значение има денят! Събитието, неизненадващо за никого, се движи с известно закъснение. Ентусиастите, които малко след 20:00 ч. вече се събират пред клуб “Live and Loud”, все още чуват звуците на саундчека, който, оказва се, по неизяснени причини, се прави малко по-късно от първоначално предвиденото. Около входа се мяркат и членовете на подгряващите SOL INVICTUS, млада банда, подвизаваща се в музикалните среди от има-няма две години време. Използваме момента, за да научим от тях някои подробности “от кухнята”. Като например, че 21:30 ч. ще бъде началото на концерта.

SOL INVICTUSТака и става. В уреченото време SOL INVICTUS заемат своите места на сцената. И шоуто започва! Момчетата свирят с много желание и хъс, което веднага се забелязва. Това е едва третото представяне на групата пред публика, макар не и за музикантите в нея – повечето са познати лица от Unbreakable (трибют-проект на SABATON). Парчетата им са чудесни – приятно хеви, смесващо традиционното с модерни метъл влияния (по-долу може да гледате видеото от изпълнението на песента “Fallout”). Звученето им като цяло може и да не е новаторско – и все пак е една приятна “глътка свежест” сред множеството банди, обитаващи тясното пространство на българската метъл сцена.

Вокалът, за който това е дебютно участие в хеви метъл група, се справя много добре. С лекота взима високите тонове, в паузите между песните контактува постоянно с публиката, дори успява да ‘овладее положението’, когато струната на единия китарист се скъсва и настъпва принудителна пауза.  Не пропуска да поздрави, заедно с останалите музиканти, и рожденика на вечерта – вокалиста Sean Peck, който след бурните аплодисменти на публиката, се появява пред сцената и артистично се покланя.

Наред с авторските песни, SOL INVICTUS забиват и един кавър. На “Обсебен” от Стенли. Доста неочакван избор и много нестандартен (все пак не е някоя интерпретация на IRON MAIDEN :) ). С това групата приключва своето участие. А оттук нататък им предстои важна задача – издаването на дебютен албум. При това съвсем скоро!

Паузата е кратка, публиката нетърпелива. Може би, очаквано бе последната да е по-многобройна, поне с ‘една идея’ … Но пък, за сметка на това, е отдадена, искрена и енергична. Което е по-важното в случая. Петимата музиканти от CAGE още с появата си на сцената, усещат тази енергия. И вероятно и заради това се раздават, буквално, до самия край. Разбира се, в центъра на събитието е Sean Peck, вокалист, основател и основен двигател на CAGE (за който това е второ посещение в София, след като през 2014 г. бе тук като част от проекта METAL ALL STARS). Кожени дрехи, обшити с множество капси и метални елементи, тъмни очила. Като прибавим към това и бръснатата изцяло глава – и аналогиите с Rob Halford никак не са неуместни. Както се оказва и не само визуално. Певческите възможности на Sean спокойно могат да се конкурират с тези на Halford (неведнъж той е споменавал, че именно Rob е неговият най-голям идол и учител). “Високооктановите вокални крясъци”, както самият Sean определя своя маниер на пеене, сякаш се ‘блъскат’ из стените на малкия клуб и на моменти дори ‘а-ха’, инстинктивно ти иде да приклекнеш, за да не те отнесе тежката звукова вълна. Първата песен, с която ни ‘удря’ е „Planet Crusher“, последвана от “Shoot to Kill” … и още цели 13 метъл химни от всичките седем албума на групата.

В центъра на шоуто може и да е Sean Peck, и все пак да не забравяме и останалите, които се вихрят на сцената. Веднага, щом човек успее да отмести поглед от Sean, вниманието се приковава от китариста Dave Garcia – другият дългогодишен член на CAGE и неин съосновател. Освен страхотен и опитен музикант, той впечатлява и с визия, препращаща към асоциации с ранните MANOWAR. Другите от бандата са млади инструменталисти, много енергични и раздаващи се – при това до степен, в която китаристът Casey Trask, в момент на силен ентусиазъм, слиза от сцената и за няколко минути се ‘подвизава’ сред публиката. Бас китарата е в ръцете на Alex Pickard, а зад барабаните е Sean Elg. Като цяло усещането е за много добър синхрон между музикантите и отлична синергия.

Важен момент, който прави вечерта още по-специална, е 50 годишният юбилей на Sean Peck. Това превръща събитието от просто поредния метъл концерт в един жесток купон! Купон, в който всички празнуват, искрено се забавляват и който наистина премахва дистанцията между ‘изпълнители-фенове’. Около стотината души, които присъстват в клуба, не спират да поздравяват рожденика – на няколко пъти подхващат “Happy Birthday”, силно и от сърце. Какъв по-хубав начин да отбележиш своя рожден ден! След края на изпълнението, рожденикът е заобиколен от своите почитатели – за да запечатат мига с някоя и друга снимка, за бърза наздравица, или просто за да стиснат ръка. Да, купонът продължава и след полунощ. За който има сили и може.

А за останалите  – остава удовлетворението от страхотната вечер и надеждата, че може би пак ще видят Sean Peck и компания. Да речем, за да отбележим заедно и следващата годишнина. :)

 

Очаквайте скоро и снимки в галерията на Metal Hangar18.

 

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото