AUĐN -„Farvegir Fyrndar“

a3114132273_10

Точно преди три години излезе дебютният албум на една от най-обещаващите underground метъл групи в момента. Спомням си, че попаднах случайно на тях и имаха неповече от 15-20 гледания в youtube. Музиката на AUĐN ме втрещи. Разкъсвайки колосалния мрак с изтънчен, но режещ звук те безспорно се издигнаха алтернативния блек метъл на ново ниво.(алтернативен, защото е много далече от всичко trve kvlt).  За да докажа тезата си ще добавя ,че те спечелиха  Wacken Metal Battle 2016 и аудиторията им рязко се увеличи, а малко след това и подписаха с френския мегалитен лейбъл Season of Mist. Ще попитате какво ги прави по-специални в сравнение с пост-апокрифния традиционен блек и цялата му демонстративност – та те дори не са норвежци! Причината ще разберете, когато чуете новия им албум „Farvegir Fyrndar„, който излезе официално на 10 ноември. Независимо дали сте елитисти  или просто ви се слуша нещо AUĐN въплъщава най-доброто от атмосферичния блек в момента и бихте го  оценили, защото е съзидателно, красиво, с разнородни елементи – фолклорни и акустични, без клавири, без взаимки от dungeon synth-ове. Мелодичността на албума се дължи на автентичния и стил.

След брилянтния си дебют, очакванията ми от AUĐN  бяха много високи. Притеснявах се от насоката към която щеше да поемат – или нещо с привкус на мизантропия (за щастие- не), или продължение в естествения си ход, само че по- ембиънт с риск да прекалят и да стане еднотипно. Не стана нито едно от двете и съвършеният баланс между утопични минорни ладове и трошащи кости рифове си остана непоклатим и във втория опус. В буквален превод „Farvegir Fyrndar“ значи речни легла  и точно това е асоциацията, която правим  с музиката – тя „прелива“ в различни нива на мощна енергия.  Композициите имат сходен скелет и това се дължи най-вече на динамиката на бластовете, не на редуващите се психотично-меланхолични интрота с разтърсващо тремоло. В същност точно барабаните успяват по много далечен и деликатен начин да пресъздадат силата на водата, на вятъра, на Исландия. Те са уловили ритъма на земята и мелодиите се развиват в само в тези определени параметри. Представете си го; вълните, леда, слънцето, останало някъде далеч в съзнанието ви, а пред вас е морето. Започва първата песен „Veröld Hulin“ . Тогава идва приливът. Музиката бавно ви завладява. Докато се усетите от  умерени вибрации някъде дълбоко под повърността цялата тази неоформена сила преминава във студените вълни, които ви заливат внезапно и ви повличат навътре. А музиката продължава. Друг свят е, с по-сурово звучене, доближаващо се до изконните класики. Не искам да говоря за отделни парчета, понеже всички до едно са силно емоционални.

2017 е  на път да приключи, и в тези мъгливи утринни часове и късните следобеди AUĐN  биха били в унисон със статичността на зимата. Все пак… едноименния им албум беше изключително добър и колкото и професионално да е композирано всичко в „Farvegir Fyrndar“ ще остане малко назад в сравнение с парчета като „Undir blóðmána“ и „Þjáning heillar þjóðar“ . Честно казано мисля, че начинът на свирене напомня на този на друга формация, която се доказа като перманентно явление на северната сцена – датчаните SOLBURD, чиито албум също излезе тази година. След концерта на GRIFT  у нас, смятам че положителните мнения за atmospheric и DSB(M)– метъла преобладават. „ Farvegir Fyrndar“ е едно по-красиво и по-омагьосващо бягство от реалността.Чуйте го тук.

Оценка 9/10

 

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото